Anders Lindberg sprider själv myter i artikel om tiggarmyter

Foto: Faksimil aftonbladet.se
  • Onsdag 20 maj 2015 2015-05-20
E-post 292

LEDARE Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg far med osanningar i sin ledartext med titeln ”Organiserat tiggeri är en råtta i pizzan”. Han menar att flera påståenden i som florerat i medier de senaste dagarna är myter, men så är det alltså inte om vi tittar närmare på vad Lindberg själv refererar till.

I en ledare kommenterar Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg de senaste dagarnas mediala drev som tog sin utgångspunkt i en tidningsartikel i Hela Hälsingland. När artikeln fick spridning fick många läsare intrycket av att det handlar om en rapport från polisens sida, men så var inte fallet. Vad det handlat om är en muntlig redogörelse för några riksdagsledamöter om vad polisen funnit när de undersökt en grupp tiggare som bott på en camping.

– Den uppgiften, den har alla polismyndigheter i Sverige i uppdrag av NOA, nationella operativa avdelningen med ansvarig chef Mats Löfving. Han har gett uppdrag till alla polismyndigheter i Sverige att försöka skaffa sig en tydlig bild, en verklighetsförankrad bild. Vad är det vi pratar om när vi pratar om tiggeri i Sverige? säger kommissarie Mikael Hedström, som även är presskontakt för polisen i Gävle, i telefonen.

– Vi såg att faktakunskaper kring det här var bristfälligt. Då fick alla polismyndigheter i Sverige uppdraget att försöka inhämta fakta. Det vi gjorde var att vi vid den insatsen i Hälsingland bildade en grupp som under ett antal dagar, jag tror det var två veckor, tittade på det här. Syftet var att hämta information, lyssna på de boende på Moheds camping och lyssna. Blir de utsatta för brott? Hur lever de? Vågar de prata? Vågar de söka stöd om det är så att de far illa?

Polisen hade tolk med sig när de pratade med tiggarna som bodde på campingen. De samlade in uppgifter och noterade vad tiggarna själva berättade och det var här som det kom en uppgift om att en tiggare kan få in ungefär 300 kronor per dag på att tigga.

– Vi har inte plussat på några siffror eller sagt att något är exakt.

Mikael Hedström betonar flera gånger att det finns ingen skriftlig rapport och att syftet med insatsen aldrig varit att titta på ekonomi, utan undersöka om det förekommer någon form av brottslighet relaterat till tiggarna. Men om vi för sakens skull räknar på uppgiften om 300 kronor per dag under 365 dagar och att det är hundra personer blir siffran mycket riktigt en omsättning på över 10 miljoner kronor om året. Om siffran stämmer med verkligheten eller ej är svårt att veta, det finns av naturliga orsaker varken kvitton eller bokföring på tiggeriverksamhet.

”Själva historien föll sönder direkt, sakuppgifter som hur många tiggarna var, hur länge de varit där och hur mycket de betalade i hyra visade sig ­vara fel. Polisen hade heller inte pratat med ägaren till campingen så det är oklart hur de överhuvudtaget fått tag på uppgifterna. Möjligen har de utgått från rykten, eller värre – för siffran tio miljoner verkar vara påhittad”, skriver Anders Lindberg i sin ledare.

Men Anders Lindberg har fel. I medier, som t ex Nyheter24, får man bilden av att det funnits tiggare på campingen sedan augusti förra året. I verkligheten har det bott tiggare på campingen sedan i vart fall mars 2014, alltså nästan ett halvår tidigare. Den totala tiden det funnits tiggare på campingen skiljer alltså inte så mycket mot vad som ursprungligen hävdats om ett och ett halvt år.

Ett annat påstående Anders Lindberg hävdar är felaktigt handlar om hur mycket tiggarna betalat i hyra. Men i den ursprungliga storyn står inget om hur mycket tiggarna betalat i hyra, vad som står handlar om vad kostnaden på campingen kan bli för ett år för den här gruppen.

När Nyheter Idag pratade med ägaren till campingen visar det sig att kostnaden i vart fall kan ligga mellan 700 000 och 800 000 kronor för ett helt år. Den siffra som figurerat i andra medier om 350 000 till 400 000 kronor handlar om ett halvår. Detta berättar alltså campingägaren själv.

Det finns uppgifter som skiljer mellan vad som först stod i Hela Hälsingland jämfört med vad ägaren av campingen säger. Men tittar man närmare så finns det inga dramatiska skillnader. I den ursprungliga artikeln stod att det fanns runt 150 personer på campingen, campingägaren själv säger att det varit som mest 120. I Hela Hälsingland står att Polisen uppskattade boendekostnaden till en miljon, när vi undersöker saken med campingägaren skulle den egentliga kostnaden kunna ligga på 800 000 kronor på ett helt år.

Om man ska kritisera Hela Hälsingland eller polisen bör den kritiken i så fall handla om att de ursprungliga uppgifterna kunde varit tydligare, alltså att det inte handlat om en officiell rapport utan mer någon form av redogörelse av vad polisen kunnat uppskatta med den information som fanns till hands där och då. Nu vet inte jag exakt vad polisen sagt och inte sagt till Hela Hälsingland, det kan kanske kvitta.

Men att påstå att hela storyn faller och att polisen, eller Hela Hälsingland, sprider myter bör rimligen kräva att man kan presentera hur det i så fall egentligen ligger till. De enda medium som jag sett gjort en djupdykning i frågan är TV4 Kalla Fakta, och deras bild av tiggeriet är mycket värre än vad polisen och Hela Hälsingland berättar.

Men vad som presenteras i Kalla Fakta vill inte Anders Lindberg prata om. Tydligen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag