Bibliotekarie vägrar köpa in Tinos bok – Hänvisar till mänskliga rättigheter och rasism

Bibliotekarien Nina Sundberg vägrar köpa in, eller låna ut, Sanandajis bok.
  • Fredag 17 feb 2017 2017-02-17
E-post 5615

EKERÖ ”Målsättningen är att inte köpa in böcker som stöder rasism, uttrycker könsfördomar, manar till förföljelse eller på annat sätt strider mot de mänskliga rättigheterna”, lyder en del av motiveringen från bibliotekarien Nina Sundberg på Ekerö som vägrar köpa in Tino Sanandajis bok. ”Kommunala bibliotek är inte en lekstuga för kulturvänsterns censur”, skriver författaren själv på Facebook.

Nyheter Idag har flera gånger uppmärksammat det stora intresset för nationalekonomen Tino Sanandajis nya bok ”Massutmaning”, där han presenterar fakta och statistik om invandring och dess ekonomiska och sociala effekter på samhället. Boken har väckt debatt och blivit recenserad i flera stora riksmedier. Samtidigt är trycket hårt mot bibliotek på flera håll i Sverige om att köpa in boken.

Men under fredagen meddelade biblioteket i Ekerö kommun att de inte kommer köpa in Sanandajis bok. Bibliotekarien Nina Sundberg motiverar beslutet i ett mejl till Maria Halkiewicz där hon bland annat hänvisar till bibliotekslagen och de mänskliga rättigheterna.

”Ekerö biblioteks verksamhet utgår från Ekerö kommuns biblioteksplan, bibliotekslagen samt FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Vårt yttersta syfte är att verka för det demokratiska samhällets utveckling. Bibliotekets samlingar ska utmärkas av mångsidighet och mångfald. Målsättningen är att inte köpa in böcker som stöder rasism, uttrycker könsfördomar, manar till förföljelse eller på annat sätt strider mot de mänskliga rättigheterna”, skriver Sundberg.

En annan omständighet som kan ha legat till grund till beslutet är i vilka sammanhang som boken förekommit, samt vilka diskussioner som förs om innehållet. Det berättar Sundberg i sitt mejl.

”För att avgöra huruvida vi anser ett verk lämpligt att köpa in tittar vi på recensioner, samt i vilka sammanhang de förekommer, uppmärksammar diskussioner som förs om verket och vi tittar även på förlaget och dess tidigare produktion. Vad gäller Tino Sanandajis Massutmaning är den utgiven på eget förlag och är den enda boken i Kuhzad förlags katalog. Att boken helt och fullt ligger under författarens kontroll är i detta fall något komprometterande. Det finns inga synliga faktagranskare inblandade, vilket är fallet vid alla seriösa förlag. Eftersom vi själva inte är kapabla att avgöra verkets relevans avstår vi hellre från att köpa in”, fortsätter hon.

Jämför med kommunismens Polen: ”En kalldusch”

Mottagaren av bibliotekariens mejl är Ekeröbon Maria Halkiewicz, som själv är engagerad i Liberalerna. Halkiewicz berättar för Nyheter Idag att hon sett fram emot att läsa Tino Sanandajis nyutkomna bok och när telefonen först ringde från biblioteket tänkte hon att nu har boken äntligen kommit.

– Hon ringer och säger att det är från biblioteket. Jag tänkte att hon nu säger hon att boken har kommit. Men då får jag i nästa sekund kallduschen, väldigt snorkig och väldigt obehagligt sätt att tala till mig. Att nej, den här boken kan de inte ta in. Lite hårdare än det som är skrivet i mejlet. Jag blev på riktigt iskall, jag visste inte vad jag skulle svara. Det var som en kalldusch.

Halkiewicz förklarar att hon blev så chockad av beskedet från biblioteket att hon hade svårt att ta in vad de hade att säga om Sanandajis bok. Hon bad bibliotekarien Nina Sundberg att skicka ett mejl och förklara i text varför de inte kunde köpa in boken. Det är det mejl där Sundberg hänvisar till bland annat mänskliga rättigheter.

– Hon pratade om att Sanandajis bok inte har med fakta att göra.

– Visst är jag chockad. Mina föräldrar är från Polen, Östeuropa. Det är som att få en flashback bakåt, det som mina föräldrar har berättat. Jag är född i Sverige men var och hälsade på i Polen när jag var liten, när det var kommunism. Det är verkligen obehagligt. Vem är det som ska bestämma vilka böcker vi ska läsa? Är det bibliotekarierna som ska tala om vilka böcker som är okej och inte okej?

Sundberg: ”Vi tänker för lite kommunistiskt i den här världen”

I en Facebookuppdatering daterad den 15 februari postar bibliotekarien Nina Sundberg en länk till Sveriges Radio Studio Ett där kriminologen Jerzy Sarnecki var inbjuden att diskutera Sanandajis bok. Själv var inte Tino Sanandaji inbjuden till Sveriges Radio för att bemöta kritiken från Sarnecki. Istället bemötte Sanandaji kritiken på Facebook, något Nyheter Idag rapporterat om tidigare.

”Dagens jobb: kaffe & Studio ett. Tino Sanandajis Massutmaningen enligt Jerzy Sarnecki”, skriver hon samtidigt som hon postar en länk till programmet.

I en annan uppdatering på Facebook daterad den 27 januari delar Sundberg en länk till tidningen Dagens Arena. Hon kommenterar länken med att ”vi tänker för lite kommunistiskt i den här världen – såklart blir det galet då. Gör om – gör rätt”.

Ett liknande ideologiskt spår lämnar Nina Sundberg på bibliotekets hemsida, vilken är en del av Ekerö kommun. I ett boktips av Sundberg på kommunens hemsida tipsas det om boken ”Lyckliga i alla sina dagar” av Nina Björk”. I texten till boktipset står det att ”den grundläggande frågan är om inte kapitalismen fått oss att drömma om fel saker”.

Sanandaji: ”Ekerö bibliotek är skyldiga mig en ursäkt”

Författaren och nationalekonomen Tino Sanandaji är medveten om bibliotekets beslut att inte köpa in hans bok, något han uppmärksammar i en Facebookuppdatering på fredagskvällen. Han menar att biblioteket är skyldiga honom en ursäkt.

”Kommunala bibliotek är inte en lekstuga för kulturvänsterns censur, och det är ingen slump att bibliotekarien i fråga tipsar besökare om kommunistliteratur. Det är på gränsen till förtal att hävda att regler mot ’rasism’ motiverar utestängning av min bok. Ekerö bibliotek är skyldig mig en ursäkt”, skriver han.

Nyheter Idag har sökt bibliotekarien Nina Sundberg över telefon, utan resultat.

Vill du läsa den av Ekerö bibliotek förbjudna boken? Du kan köpa den hos återförsäljarna Adlibris och Bokus.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag