”Gör ont att bli utmålad som elak och ond” – Kallade själv SD för nazister

Palm beklagade sig över tonläget på Twitter för SVT. Foto: Faksimil svtplay.se samt Twitter
  • Onsdag 16 nov 2016 2016-11-16
E-post 4292

STOCKHOLM ”Det gör ont att bli utmålad som elak och ond när man försöker föra ett demokratiskt samtal” förklarade Veronica Palm (S) i ett inslag i SVT Aktuellt på tisdagskvällen med anledning av att hon själv slutar delta på plattformen Twitter. Men att hon själv bara elva dagar tidigare målat ut Sverigedemokraternas alternativa nobelfest som en ”Europeisk nazistfest” var inget som varken SVT eller Palm nämnde i inslaget.

Den offentliga debatten i Sverige kännetecknas av personliga påhopp, medvetna feltolkningar och lögnaktiga påståenden. Ungefär så kan man sammanfatta den bild tv-tittaren fick av ett inslag om tonläget i sociala medier, något som senare följdes upp av en debatt i SVT Aktuellt mellan Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg och den borgerliga opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell.

Veronica Palm talade ut om näthat – Kallade själv SD för nazister

Så sent som den fjärde november gick den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm till attack mot Sverigedemokraterna och politiker som brittiska Nigel Farage och tjeckiens före detta president Václav Klaus. De hade samlats på Grand Hotel för banketten ”European Freedom Awards” som i medier beskrivs som Sverigedemokraternas alternativa nobelfest.

Beskrivningen har sin bakgrund i att alla partiledare i Sverige, förutom Jimmie Åkesson, är välkomna på den officiella nobelfesten.

”Det här med Europeisk nazistfest på Grand Hotel i Stockholm. Hur i helvete kunde det bli så här?” frågade Palm på Twitter, något som Nyheter Idag tidigare uppmärksammat.

https://twitter.com/veronicapalm/status/794579304818634752

Men när SVT intervjuar Palm berättar aldrig den statliga tv-jätten vad hon själv nyligen twittrat. Istället presenterades hon som ett offer för ett hätskt tonläge i sociala medier. Bakgrunden är att Palm beslutat att lämna plattformen Twitter efter att hon bland annat mött kritik för sin egen retorik, något som tv-tittaren inte får veta.

– Normalt sett är det resonliga människor som retweetar och följer upp saker som antingen är uppenbara lögner, halvsanningar eller vantolkningar, säger Palm till SVT.

Palm gav exempel där hon blivit anklagad för att hålla med terrostaten IS klädkod för kvinnor, något som hon menar är helt oresonliga påhopp.

– Det tog för mycket energi helt enkelt, det gör ont att bli utmålad som elak och ond när man faktiskt försöker föra ett demokratiskt samtal, säger hon till SVT bara elva dagar efter att hon själv kallat deltagarna på European Freedom Awards för nazister.

Anders Lindberg: ”Veronica har varit en av mina förebilder”

Efter inslaget med Veronica Palm kommenterade Lindberg inslaget i den efterföljande debatten med Weidmo Uvell. Han berättade att Palms eget beteende i sociala medier har varit en personlig förebild honom.

– Det kommer åt mig ganska mycket det här att Veronica Palm slutar twittra. Det är klart att Veronica har varit en av mina förebilder på Twitter som alltid stått upp för feminism och antirasism, sade han.

Samtidigt reflekterade han över att det blivit allt vanligare att makthavare både granskas och får mothugg. I debatten refererade han till högerpopulism och ett nätverk av ”hatsajter” som hänger ut journalister och barn. Men han förklarade också att han själv är beredd att ta ansvar för sitt eget beteende i sociala medier för att nå ett bättre samtalsklimat.

– Alla vi som är etablerade debattörer, som har stora plattformar och som har många följare, måste fundera vad det är för Frankensteins internet vi har skapat.

SVT om Palms tonläge på Twitter: ”Får vi säkert tillfälle att återkomma till”

Nyheter Idag har frågat SVT-reporten Love Benigh, som gjorde intervjun med Palm, varför hennes eget twittrande inte uppmärksammades i inslaget. Han utesluter inte att SVT kan komma att uppmärksamma Palms eget tonläge på Twitter.

”Huvudfokus i inslaget, som tog avstamp i Trumpkampanjen, var att belysa konflikten mellan Moderaterna och Socialdemokraterna i sociala medier. Som före detta socialdemokratisk rikspolitiker, som pausade sitt twittrande samma dag, var det relevant att Veronica Palm fick redogöra för bakgrunden till sitt beslut. De twitterinlägg hon gjorde relaterat till Sverigedemokraternas tillställning på Grand Hotel får vi säkert tillfälle att återkomma till”, skriver Benigh i ett mejl till Nyheter Idag.

Artikeln har blivit uppdaterad på onsdagsförmiddagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag