Här konstaterar alliansledarna vad många väljare sa redan förra året

Alliansledarna hinner fika och twittra mellan varven. Foto: Faksimil Twitter
  • Onsdag 15 apr 2015 2015-04-15
E-post 428

STOCKHOLM På Twitter tar nu samtliga alliansledare tydligt avstånd från den rödgröna budgeten – trots att det är de själva som banat väg för den.

Dagen har kantats av gnäll och en aning hätsk medial stämning där alliansoppositionen gått till hård attack mot regeringens nya budget.

Företrädare för de fyra borgerliga partierna har kallat budgeten både för skambud och för en löftesbudget.

På sociala medier har dock Alliansen själva kritiserats minst lika hårt. Den bitska twitterhögern menar bland annat att alliansen, då man gjort gemensam sak med den rödgröna regeringen i och med decemberöverenskommelsen, borde sluta upp med att klaga på något man direkt varit behjälpliga till att möjliggöra.

SVT:s politiske kommentator, Margit Silberstein, jämför hela karusellen med riktiga bebisfasoner.

– Oppositionen har en hög svansföring, såsom oppositionspartier brukar. Men den här gången kan det höga tonläget vara som att spotta och skrika i motvind, skriver hon.

På Twitter har dock de fyra alliansledarna tagit ton. Det ska inte finnas några som helst tvivel om vad de fyra borgerliga partierna tycker om den rödgröna budgeten.

I ett inlägg postat på Folkpartiledaren Jan Björklunds twitterfeed konstateras att regeringens budget är skadlig för Sverige. Man passar även på att lägga upp en bild som föreställer de fyra ledarna där de sitter runt ett bord och fikar.

Efter publiceringen har många av partiledarens följare på Twitter ilsknat till och åter ifrågasatt varför de kritiserar något som de själva gått med på.

Många trötta på DÖ

Alltsedan den rödgröna regeringen och allianspartierna enades i decemberöverenskommelsen, vilken gjorde det möjligt för Stefan Löfvéns regering att fortsätta regera, har kritiken mot det borgerliga agerandet varit starkt.

Flera lokala representanter för de borgerliga partierna har sedan årsskiftet uttryckt en vilja att bryta överenskommelsen, och inför valet av den nya kristdemokratiska partiledaren höjdes även förhoppningar om att den klart starkaste kandidaten, konservative Ebba Busch Thor, skulle vara beredd att göra Kristdemokraterna till ett riktigt oppositionsparti.

De problem som kan uppstå vid ett läge där ett eller flera allianspartier beslutar sig för att bryta överenskommelsen är bland annat att Sverige vid en sådan händelse skulle ta ytterligare steg bort från den gamla och beprövade svenska konsensuskulturen där både regering och opposition strävat efter att komma överens för att undvika konflikter.

Utöver det tillkommer det faktum att Moderaterna nyligen bytt partiledare, kristdemokraterna kommer snart göra samma sak och i de folkpartistiska leden gror missnöjet med Jan Björklund samtidigt som socialliberala Birgitta Ohlsson seglat upp som en självklar ersättare för många folkpartister.

Att bryta decemberöverenskommelsen skulle kunna leda till att de ”nya” allianspartierna inte hinner stabiliseras internt innan de måste kasta sig in i nya politiska strider med Socialdemokraterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag