Här varnar BRÅ:s utredare Hradilova Selin för bedrägeribrott – Erkänner själv bedrägligt beteende

Hradilova Selin försvarar beteendet som enligt lag kan vara ett bedrägeribrott. Foto: Twitter samt Lieselotte van der Meijs
  • Fredag 5 aug 2016 2016-08-05
E-post 947

STOCKHOLM Brottsförebyggande rådets egen utredare Klara Hradilova Selin varnar, tillsammans med polisen, i en podd för att bedrägeribrott ökar. Men på sin privata Facebooksida berättar hon att hon ägnar sig åt fuskåkande i kollektivtrafiken, något som kan vara bedrägligt beteende.  ”Det gör mig inte till en sämre (eller bättre) utredare”, skriver hon till sitt försvar.

Efter att det uppmärksammats i sociala medier att Brottsförebyggande rådets utredare Klara Hradilova Selin plankar i tunnelbanan har en mindre kritikstorm skakat myndigheten. På forumet Flashback avhandlas ämnet där Hradilova Selin anklagas för att vara en ”vänsterinfiltratör” och tidningen Fria Tider har talat med Erik Grevholm, ersättare för generaldirektören på BRÅ som är på semester.

Han är tveksam till hur allvarligt det är att en brottsförebyggande utredare själv åker fuskåker och försöker undvika kontrollavgifter i tunnelbanan.

– Vi får titta lite på det och se vad det här är för någonting. Men det vill jag göra i lugn och ro först innan jag uttalar mig om vad det här kan vara och vad det egentligen är och vad det är som har hänt, säger han till Fria Tider.

SL: ”Kan vara bedrägligt beteende” – En form av bedrägeribrott

Nyheter Idag har talat med Christian Hoffman vid presstjänsten på Storstockholms lokaltrafik. Han berättar att den som åker utan biljett, såkallad ”plankning”, i tunnelbanan riskerar att få en tilläggsavgift.

– Det finns en lag som heter Lag om tilläggsavgift i kollektivpersontrafik, säger han.

En kollega till Hradilova Selin tipsar även i hennes kommentarsfält på Facebook om hur man kan undvika den här tilläggsavgiften vid en kontroll av färdbiljett.

”Aj då. Du kör väl med ett laddat klippkort i fickan, så att du kan skylla på att spärren inte uppfattade att du drog det vid inpassering? Har funkat för mig”, tipsar kollegan.

Men att försöka komma undan med falsk biljett kan vara bedrägligt beteende, förklarar Hoffman vid Storstockholms länstrafik. Bedrägligt beteende är en form av bedrägeri, ett brott som i teorin kan ge fängelse upp till sex månader.

Och det är ett brott som Hradilova Selin mer eller mindre själv erkänner på Facebook att hon ägnar sig åt. På tipset från sin kollega på BRÅ om att uppvisa ett laddat kort, men att falskeligen uppge att något måste gått fel i spärren, svarar hon:  ”Javisst gör jag det! Jag har exakt samma B-plan som du”.

Hradilova Selin varnar själv för bedrägeribrott i podd med polisen

Bedrägeribrotten har ökat kraftigt på senare tid varför polisen har inrättat ett nationellt bedrägericenter. Förundersökningsledare Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter har gjort en podd tillsammans med Klara Hradilova Selin om just dessa brott.

– Vår kartläggning visar att det finns väldigt många typer av modus när det gäller de här brotten, säger Hradilova Selin i podden.

I podden berättas även att de som ägnar sig åt bedrägerier blir allt mer avancerade i sitt förfarande för att undvika att lagföras. Detta ställer i sin tur allt högre krav på polisen för att utreda de här brotten.

– Alltså bedrägeribrotten som vi varit inne på redan är många olika typer av brott. Det är en särskild utmaning för rättsväsendet att hantera, konstaterar Hradilova Selin.

Hon säger även att hon är positiv till att allt fler bedrägeribrott leder till åtal, men berättar även i podden att många typer av kort-bedrägerier läggs ned per automatik för att det är svårt att utreda av polisen. Hon ser en fara i detta och efterlyser bättre sätt att komma tillrätta med bedrägerier där elektroniska kort används, till exempel SL-kort.

– Man behöver satsa mer på att utveckla metoder för att identifiera okända misstänkta personer, säger hon i podden.

”Gör mig inte till en sämre utredare”

Efter att Hradivola Selin nu själv identifierats som en person som möjligen kan ha gjort sig skyldig till bedrägeribrott har Hradilova Selin publicerat en text till försvar. I en bild publicerad på Twitter skriver hon att kritiken egentligen inte har med tjuvåkandet i tunnelbanan att göra, utan istället har sin grund i uttalanden i tidningen Expressen om sexuella ofredanden.

”Plankningen kan man förstås vara kritisk mot men det gör mig inte till en sämre (eller bättre) utredare. Det kan jag garantera”, skriver hon till sitt försvar.

Nyheter Idag har sökt förundersökningsledare Jan Olsson för att fråga honom hur han ställer sig till att podd-kollegan Hradilova Selin möjligen kan gjort sig skyldig till bedrägeribrott. Vi har inte lyckats nå honom för en kommentar.

Hradilova Selin uppger för Fria Tider att hon är på semester, men kan svara på frågor när hon är tillbaka i arbete. Nedan kan du lyssna på podden där Hradilova Selin varnar för bedrägeribrott men även se Tweeten till hennes försvar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag