Indonesien, Thailand ville inte ta emot illegala båtflyktingar – Bogserade ut dem i havet igen

För att slippa ta sig över den hårdbevakade landgränsen seglar flyktingar över Andamansjön. Foto: Wikipedia
  • Fredag 15 maj 2015 2015-05-15
E-post 507

SYDOSTASIEN Medan Australien både hyllas och kritiseras för sitt sätt att hantera illegala invandrare har Canberras grannregeringar på andra sidan Timorsjön utvecklat ett alldeles eget sätt för att ta emot, eller inte ta emot, båtflyktingar.

I stället för att låta flyktingar från exempelvis Burma komma i land har den indonesiska samt den thailändska flottan börjat bogsera ut båtflyktingarna i havet igen.

Även företrädare för den malaysiska försvarsmakten har förklarat att man är beredda att gå samma väg, rapporterar Reuters.

– Det här är ett pingisspel med människors liv, förklarade en talesperson för Internationella Organisationen för Migration i Bangkok för Reuters, och flikade även in att flyktingarna saknar mat och vatten och därför tvingas dricka sin egen urin.

Samtidigt har Indonesien låtit omkring 2500 båtflyktingar gå i land bara under den senaste veckan. Flyktingar som enligt myndigheter i både Indonesien och Thailand kan ställa till det på arbetsmarknaden och även skapa social oro i sina nya länder.

– Vi kommer att försöka förhindra att de tar sig in på vårt territorium, annars kommer de att skapa social oro här, förklarade den indonesiske generalen Moeldoko efter ett möte med landets president.

De sydasiatiska flottorna har intensifierat sitt arbete mot människosmuggling

Den eskalerande flyktingkrisen i Sydostasien inleddes efter att thailändska myndigheter inledde en effektivisering av sitt arbete mot människosmuggling. Mestadels handlar det om rohingyamuslimer från Burma eller bangladeshier som försöker ta sig runt gränsövergången mellan Burma och Thailand i norr genom att segla över Andamansjön.

Medan omvärlden försöker sätta press på de sydostasiatiska stater som nu intagit ett mer strikt behandlingssätt av illegala flyktingar, har FN:s chef för mänskliga rättigeter, Zeid Ra’ad Hussein, även riktat skarp kritik mot Burma.

– Inte förrän den burmesiska regeringen slutar med sin institutionella diskriminering av den rohingyanska befolkningen, och även ger dem lika rätt till medborgarskap, kommer denna svåra migration att fortsätta, poängterade Hussein i ett uttalande under fredagen, skriver Reuters.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag