Iranavtal kan leda till saudiska kärnvapen

Prins Al Saud säger sig inte lita på Iran. Foto: Faksimil BBC
  • Torsdag 7 maj 2015 2015-05-07
E-post 22

RIYADH Även om Irans kärnenergiprogram försenas, finns inget som säger att det skulle skrota några eventuella ambitioner för att utveckla kärnvapen i framtiden. Denna realitet har gjort att andra idén om ett kärnvapenfritt Mellanöstern tycks allt mer omöjlig.

Kärnavtalet som USA försöker sluta med Iran kan leda till en regional militär upprustning av sällan skådat slag, hävdar den ukrainskfödde författaren Yaroslav Trofimov i en kolumn i dagens Wall Street Journal.

Irans största geopolitiska fiende är inte USA eller Västvärlden, det är kungadömet Saudi Arabien.

Att Iran, efter den tioåriga begränsningen av landets kärnteknikprogram, inte skulle återuppta arbetet med det samma är föga sannolikt. Att både internationella och regionala farhågor för att Iran ska få bomben kommer att öka ju närmare man kommer den dag då avtalet slutat gälla är heller ingen högoddsare.

Den kommande tioårsperioden blir på så sätt även en deadlineperiod för Teherans regionala rivaler, med Saudi Arabien i spetsen. En deadlineperiod under vilken man måste skaffa sig en egen kärnvapenförmåga. Andra länder som av experter även omnämnts som potentiella framtida kärnvapenstater är Egypten och Turkiet.

Kärnvapen kan krossa terrorbalansen i regionen

Officiellt arbetar Riyadh för ett Mellanöstern fritt från kärnvapen, men om man frågar mannen på gatan är efterfrågan på ett konkret sätt att försvara sig själva mot roboten på andra sidan det regionala säkerhetsdilemmat stor.

– Vi föredrar en kärnvapenfri region. Men om Iran gör det, kan inget stoppa oss från att också göra det, inte ens det internationella samfundet, har Saudi Arabiens utrikeskommittés före detta ordförande, Abdullah al Askar, tidigare förklarat.

Förhållandet mellan Saudi Arabien och Iran kan med fördel liknas vid relationen mellan Väst och Sovjet under andra världskriget. Ideologiska skillnader fungerar som förenklade förklaringsmodeller för reella geopolitiska motsättningar och båda sidor för ett intensivt, men tyst och dolt, ombudskrig mot varandra. Nu senast i Jemen.

Om endast en sida skulle få tillgång till strategiska eller taktiska kärnvapen, skulle den terrorbalans som idag existerar mellan det sunnitiska och shiitiska blocket abrupt sluta att existera.

– Om jag ska basera mitt omdöme på Irans meritlista och våra egna erfarenheter av dem, så skulle jag säga att de kommer att göra allt som står i deras makt för att skaffa kärnvapen. En försening på tio år kommer inte att tillfredsställa något alls, har den saudiske Prins Faisal bin Saud bin Abdulmohsen förklarat i en intervju med WSJ.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag