Japan vägrar be Sydkorea om ursäkt för sina sexslavar

Sydkoreanska tröstedamer protesterar utanför Japans ambassad i Seoul. Foto: Wikimedia Commons
  • Tisdag 3 mar 2015 2015-03-03
E-post 17

ÖSTASIEN Den avgrundsdjupa klyftan mellan Japan och Sydkorea som berör Tokyos krigsbrott under andra världskriget tycks djupare än någonsin. Japan har ingen tanke på att be om ursäkt.

Under gårdagen totalvägrade den japanska regeringen ännu en gång att be om ursäkt till de koreanska kvinnor som togs som sexslavar av den japanska ockupationsmakten för över 60 år sedan.

– Vi har uttryckt vår position flera gånger. Vi vill fortsätta vårt diplomatiska arbete med att skapa förståelse för vårt perspektiv, sa den japanske kabinettssekreteraren Yoshihide Suga som svar på Seouls krav på en ursäkt, rapporterar AFP.

Det perspektiv som Suga syftar på är det att Japan och Sydkorea redan 1965 kom överens om att normalisera relationen mellan de två staterna och lägga gammalt groll bakom sig. Japan har länge menat att någon separat ursäkt inte behövs.

Ändå har landet formellt bett om ursäkt och även erbjudit ekonomisk kompensation till många av krigets offer. Sydkorea menar dock att regeringen på andra sidan Koreasundet inte gjort tillräckligt.

Japanerna rövade bort kvinnor för att förgripa sig på dem efter strider

Alltsedan slutet på kriget har Japan konsekvent förnekat många av de brott som man begick. Ofta tog de japanska styrkorna kvinnliga fångar, så kallade tröstekvinnor, när de avancerade fram över de östasiatiska landskapen. Den nog allra mest kontroversiella händelsen, Nanjingmassakern, totalförnekas fortfarande av vissa japaner.

Massakern utfördes av japanska soldater i och omkring dåvarande Kinas (nuvarande Taiwans) huvudstad Nanjing. Under nästan sex veckor mördades, våldtogs och avrättades hundratusentals civila kvinnor och barn.

Likt de japanska relationerna med Sydkorea är även Tokyos kontakt med Beijing minst sagt sval. Trots sina historiska dispyter står dock Japan och Sydkorea varandra relativt nära i ett geopolitiskt perspektiv. Hotet från både Kina och Nordkorea har knuffat de båda länderna närmare varandra, och även USA ser ett strategiskt värde av ett samstämmigt Tokyo och Seoul.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag