Kappvändarna: 7 politiker och opinionsbildare som bytte åsikt i flyktingfrågan

Stefan Löfven (S) är en av kappvändarna i listan. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 13 sep 2016 2016-09-13
E-post 1206

1. Stefan Löfven (S)

DÅ: ”Mitt europa bygger inte murar”

Inför en folksamling vid medborgarplatsen välkomnade Stefan Löfven migranterna.

– Vi ska aldrig bygga murar för att skilja människor från människor. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig. Mitt Europa bygger inte murar, sade statsministern.

Manifestationen arrangerades av samtliga politiska ungdomsorganisationer förutom SDU under parollen ”Refugees welcome”. Nära 30 000 klickade att de skulle närvara på Facebook, men betydligt färre trotsade regnet och dök upp.

NU: Skärpning av flyktingpolitiken och gränskontroll vid Öresundsbron

Efter att 160 000 migranter anlänt till Sverige var flyktingarna plötsligt inte längre lika välkomna. Den 23 oktober skärps flyktingpolitiken genom en gemensam överenskommelse i riksdagen med samtliga partier utom SD och V. Den 11 november införs gränskontroller. Den 24 november anpassas slutligen svensk flyktingpolitik till Europas lägstanivå med en mängd åtgärder.

2. Veronica Palm (S)

DÅ: Stolt över sitt land

Under manifestationen vid medborgarplatsen twittrade Veronica Palm ovanligt patriotiskt.

NU: Skyller på Miljöpartiet

När Veronica Palm på årsdagen mindes tillbaks till fornstora dagar fick hon kritik av den liberala opinionsbildaren Isobel Hadley-Kamptz, som ofint påpekade att hennes regering skärpt flyktingpolitiken kraftigt. Veronica valde att skylla på Miljöpartiet, som alltså ska ha tvingat de betydligt större Socialdemokraterna att föra en Sverigedemokratisk flyktingpolitik.

3. Gustaf Fridolin (MP)

DÅ: Rappade att Sverigedemokraternas flyktingpolitik var ”pinsam”

Våren 2015 medverkade Gustaf Fridolin i reggaegruppen Partiets musikvideo ”Pinsamt”, där gruppen bland annat rappade ”den som flyr har inget val – ingen människa är illegal”. Fridolin ses mima ordet ”pinsamt”, som alltså syftade på Sverigedemokraternas föreslagna flyktingpolitik och inte Miljöpartiets insatser i regeringen.

NU: Skyller på vädret

Idag, när den rödgröna regeringen vidtagit många av de åtgärder Sverigedemokraterna tidigare föreslagit, väljer Fridolin att tona ned åtgärdernas effekt, och gissar att det minskade inflödet av migranter kan bero på ”vädret”.

4. Annie Lööf (C)

DÅ: Hyllade Merkel och ville ha öppna gränser.

Centerpartiet var länge borgerlighetens mest invandringsvänliga parti. Partiets omstridda idéprogram strävade efter ”öppna gränser, fri rörlighet och en generös flykting- och invandringspolitik”, och som nytillträdd partiledare ville Annie Lööf inte utesluta att så många som 30 miljoner invandrare kom till Sverige.
I linje med detta hyllade Annie Lööf Angela Merkels löfte om att ta emot så många migranter som möjligt under flyktingkrisen.

Så sent som i december 2015, när partierna gjort upp om en skärpt flyktingpolitik, menade Annie Lööf fortfarande att att Sverige borde stå upp för öppenheten, och att ”människors frihet är viktigare än de svenska systemen” som regeringen sade sig försöka värna.

NU: ”Vi har alltid varit för en reglerad invandringspolitik”

Idag tar Annie Lööf avstånd från idéprogrammets formuleringar, och menar att partiet alltid varit för en reglerad invandring. Några 30 miljoner invandrare har man alltså aldrig varit intresserade av att välkomna till Sverige.

5. Anna Kinberg Batra (M)

DÅ: Ville inte verka för en minskad invandring

Inför att Anna Kinberg Batra tog över som partiledare för Moderaterna svarade hon på en direkt fråga att hon inte tänkte verka för att minska flyktinströmmen till Sverige, utan menade att Sverige hade att ”ta ansvar”.

– Att det är många som flyr beror ju på krig och katastrofer och då kan vi vara med och hjälpa till som ett av världens rikaste länder, sade Kinberg Batra i en intervju i nyhetsmorgon.

NU: Vill skärpa flyktingpolitiken ytterligare

Sedan flyktingkrisen har Anna Kinberg Batra varit den partiledare vid sidan av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som hårdast drivit på för en skärpning av flyktingpolitiken, trots företrädaren Fredrik Reinfeldts vittnesmål om de stora ytor landets skogar erbjuder.

6. Ann Heberlein

DÅ: ”De som söker skydd och trygghet hos oss är inte farliga”

I samband med den svenska polisens REVA-kontroller skrev Heberlein i DN med stort patos att de som flytt till Sverige inte är farliga. ”Där, i mötet med den andra, med främlingen, den som inte är jag men ändå som jag, raseras samhälleliga konstruktioner, konventioner, gränser och barriärer mellan människor”, påpekade hon bland annat.

Inför bilderna av den döda pojken Alan Kurdi var hon kritisk mot dem som menade att bilderna exploaterades, och menade att ”barnet används som ett medel i ett ädelt mål: att få västvärlden att agera” så att inte fler barn skulle dö på flykt över medelhavet.

NU: De som söker skydd och trygghet hos oss är farliga

Ann Heberlein såg inte anledning att ändra sin ståndpunkt förrän efter nyårsnattens omfattande sex-attacker i Köln, då stora grupper utländska män angrep nyårsfirande kvinnor på ett sätt som tidigare bara förekommit i vissa länder i Mellanöstern.

Men då ändrade sig Heberlein å andra sidan med besked. Nu var Heberlein inte längre beredd att sätta ”min dotter, alla döttrars framtid på spel” för främlingar som flytt från länder med ”oerhört patriarkal moral”. Hon vände sig också mot det spridda bruket av begreppet ”rasist”, och slutade skriva för Sydsvenskan i protest mot intern kritik hon fått från Rakel Chukri.

7. Peter Wolodarski

DÅ: Färre migranter kommer komma till Sverige

Den 30 augusti 2015, när flyktingkrisen började bli akut, raljerade Peter Wolodarski i en krönika om de invändningar som restes kring Sveriges kapacitet att ta emot flyktingar.

Bland annat menade han att flyktingarna inte alls var på väg till Sverige och Tyskland, och pekade på att migrationsverkets prognos tydde på en minskning av antalet migranter till Sverige. Mottagandet jämfördes med mottagandet i syriska grannländer som Jordanien och Libanon, där miljontals människor bor i tält.

NU: Alldeles för många migranter har kommit till Sverige.

Wolodarski vände med regeringen. Så fort regeringen stramat åt politiken skrev Wolodarski en krönika där han försvarade regeringens agerande med att ”verkligheten slog bakut”. Detta eftersom migrationsverkets prognos från sommaren – som nu beskrevs som ”hög” – överträffades i snabb takt.

Att låta krigsflyktingar sova under bar himmel, som i lägren i Jordanien och Libanon, var nu otänkbart. Att jämföra regeringens politik med Sverigedemokraternas var orättvist eftersom Sverigedemokraterna vill vara rasister medan regeringen var rasister för att verkligheten tvingat dem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag