Må bäste socialmoderat vinna

Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 18 mar 2014 2014-03-18
E-post 0

MEDIESKUGGA. Kampen om tredjeplatsen och möjligheten att bli vågmästare i en framtida strid om regeringsmakten har på sistone varit primärt fokus i media. En kortare debatt i söndags hos SVT Agenda mellan Stefan Löfven och statsminister Fredrik Reinfeldt verkar däremot inte ha gjort något större avtryck. Svärmorsdrömmarnas kamp mellan Jimmy Åkesson (SD) och Gustav Fridolin (MP) väckte desto starkare känslor. Men vad håller Moderaterna på med? 

Medan Socialdemokraterna legat bra till i opinionsundersökningar under en längre tid kämpar Moderaterna mot sämre odds. En sittande regering har statistiskt sett alltid uppförsbacke för att bli omvalda och mycket står och faller med förmågan att formulera en problembild som slår an hos folket, med det egna partiet som den självklara frälsaren.

I en reklamfilm för Moderaterna beskriver Fredrik Reinfeldt hur hans Sverige ser ut och vart vi är på väg. En film som trots mitt personliga vurm för företagande och självständighet lämnar mig i stort sett oberörd. Möjligen något irriterad över de där minuterna jag inte får tillbaka av mitt liv och det enda jag minns efteråt är en korvkiosk, som vid närmre eftertanke nog var en thai-restaurang. Det är inte några omvälvande samhällsidéer som presenteras och antalet obetalda och entusiastiska retweets kan nog räknas på en hand, utanför den självklara skaran av beundrare.

Medan konceptet ’De Nya Moderaterna’ var både provocerande och väckte nyfikenhet så verkar Moderaterna idag sträva efter att den regeringsbärande kostymen ska förbli så slätstruken som möjligt. Kontroversiella och mer klassiskt moderata ståndpunkter så som att avskaffa alkoholmonopolet har i valrörelsen hittills lyst med sin frånvaro och istället har triangulerandets konst upphöjts till norm. Frågan är vem som gläds åt en valrörelse som bara  handlar om vem som kan vara den bästa Social-Moderaten?

Det är intressant hur politiken idag verkar präglas av två extremer. Enfrågepartierna, som inte sällan kallas populister av regeringspartier som inte gör annat än vänder kappan efter vinden och framstår som allt mindre olika varandra. Kanske är det därför inte så märkligt att det blir Sverigedemokraterna och Miljöpartiet som tar all uppmärksamhet i samhällsdebatten. Där finns en tydlig skillnad och en stark kontrast, en konfliktyta som väcker intresse och engagemang.

När makten inte längre leder, utan bara förvaltar, så finns inte mycket att engagera sig i. Men ett byte från en oengagerad förvaltare till en annan är inte en fråga som engagerar. Kanske de stora partiernas tid är förbi? Kanske framtiden bäddar för en stor skara små enfrågepartier med engagerade sympatisörer som driver sina frågor, tills de inte längre behövs och sedan ersätts av nya grupper? En sorts projektbaserad politik, precis som arbetsmarknaden utvecklats från stora stela industrier till dynamiska och projektstyrda samarbeten.

Där har varken Moderaterna eller Socialdemokraterna någon tydlig plats. Och jag kan inte säga att jag sörjer den förändringen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag