Så försöker de påverka SVT och andra medier – Holmberg: ”Händer väldigt ofta”

Anders Holmberg på SVT är en av de som upplevt hur intressen försöker påverka innehållet i de program han leder. Foto: Faksimil svtplay.se samt aftonbladet.se
  • Fredag 29 apr 2016 2016-04-29
E-post 73

SVERIGE Det har kommit att bli allt mer vanligt att opinionsbildare, debattörer och olika intressen försöker påverka medier – inte minst SVT. Ett färskt exempel var Miljöpartiets krishantering nyligen. Nyheter Idag har frågat Anders Holmberg hur vanligt det är. – Det händer väldigt ofta, säger han.

Det har kommit att bli allt mer vanligt att olika särintressen, debattörer och opinionsbildare försöker påverka innehållet i SVT. Nyligen berättade SVT att MP-toppen Magnus Johansson försökte pressa SVT att släppa diskussionen om dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) inför en sändning. I utbyte erbjöd Johansson kritiska partiröster till programmet.

Inte bara Miljöpartiet – även andra länder försöker påverka SVT

Bara några dagar senare försöker Turkiets ambassad i Sverige påverka TV4 om att stoppa en dokumentär som handlar om folkmordet på Armenier, ett brott som dåvarande Osmanska riket utförde mot hundratusentals armenier, syrianer, assyrier, kaldéer och även pontiska greker.

TV4 vägrade anpassa sig efter kraven från Turkiet, något de förklarade i ett eget pressmeddelande. Och några dagar efter att Turkiet försökte påverka TV4 rullar nästa diskussion upp inför öppen ridå.

Inför en dokumentär om högerextrema element som Högra sektorn i Ukraina, som planeras att sändas i SVT, har Ukrainska grupper försökt påverka SVT. Frågan uppmärksammades av Martin AagårdAftonbladet och han protesterade mot vad han uppfattade som att SVT viker sig för påtryckningar.

”Men nu på söndag skulle SVT ha visat dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida av den franske filmaren Paul Moreira, som tidigare sänt ett flertal reportage i SVT. Den har nu skjutits på framtiden efter att Ukrainas ambassadör Ihor Sagach i ett mail direkt till SVT:s vd Hanna Stjärne, krävt att den tas bort ur tablån”, konstaterar Aagård.

SVT replikerade på Aagårds protester, där de svarade att dokumentären kommer visas – fast i en svensk version.

”Tillsammans med Paul Moreira förbereder vi nu den svenska versionen. Eftersom det arbetet inte är avslutat valde vi i onsdags att skjuta upp visningen. När vi är klara kommer filmen att visas – under förutsättning att den uppfyller SVT:s kriterier”, skriver Axel Arnö och Ingemar Persson från SVT i en replik till Aagård.

Anders Holmberg: ”Det händer väldigt ofta”

Bortom rubrikerna om att andra länder och dess ambassader försöker påverka innehållet i SVT pågår även en dragkamp inför sändningar som SVT Aktuellt. Nyheter Idag har ställt frågor till Anders Holmberg, som arbetar som programledare i SVT Aktuellt, med anledning av att han upplevt hur olika intressen försöker påverka upplägg och innehåll i deras program.

– Ja, det händer väldigt ofta, framför allt att partiernas pressekreterare har synpunkter på frågeställningar och vinklar. Oftast funkar det helt ok. Man tar en diskussion, lyssnar på deras argument men sen är det vi som bestämmer. De kan ju förstås då alltid välja om de vill komma eller inte.

Ett annat sätt att försöka få sin vilja igenom är att vägra möta en viss motdebattör i direktsändning. Det har hänt vid ett flertal tillfällen att partiföreträdare tackar nej till att ställa upp med hänvisning till vem motparten är. Holmberg är osäker på om det alltid varit så, men det har pågått länge, förklarar han.

– Det är ständiga diskussioner om vem som debatterar med vem, om att det ska vara på rätt nivå, partiledare mot partiledare och så vidare. Vi har numer rätt tydliga regler för hur vi hanterar det där, säger han.

Har du upplevt på andra sätt att debattörer eller andra ”intressen” försöker påverka er journalistik?

– Både och. Det är ovanligt i min roll med folk som hör av sig direkt till mig och försöker påverka innehållet. Men på sociala medier kan det ju bli ett rejält tryck. Särskilt förstås i de just nu hetaste frågorna kring invandring och integration. Men då är det oftast vanliga medborgare eller partister på lite lägre nivå. Och mycket av det är ju både kul och bra.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag