Så ska han ta anti-islamrörelsen PEGIDA till Sverige

  • Tisdag 6 jan 2015 2015-01-06
E-post 728

MALMÖ Han har tidigare ställt ut Lars Vilks och den kontroversielle gatukonstnären Dan Park i sitt galleri. Nu tänker han kopiera den växande tyska proteströrelsen PEGIDA. – Jag vill stoppa islamiseringen av Sverige, säger Henrik Rönnquist till Nyheter Idag.

Det är en kortväxt man som möter mig i sitt hem i det nybyggda området Västra hamnen i Malmö. Han följer Expressens livesändning i sin dator, någon har skickat ett paket med okänt pulver och polisen spärrar av ett helt kvarter samtidigt som jag ska intervjua honom.

Galleristen Henrik Rönnquist är känd för att ställt ut såväl Lars Vilks som gatukonstnären Dan Park. För den senare utställningen blev han dömd för hets mot folkgrupp och den mediala bevakningen var massiv. Nu planerar han nästa projekt, att kopiera den växande tyska PEGIDA-rörelsen till Sverige. Det är en rörelse som vänder sig mot islam, eller som de själva säger ”islamisering”.

– Vill du ha ett glas vin?, frågar Rönnquist och går till köket för att hälla upp ett glas.

I lägenheten ligger en hög påsar med kläder som tillhör Dan Park och bredvid står en hund gjord i trä med skägg, en variant av den berömda rondellhunden, gjord av en dansk man boende i Sverige. Sedan september har Park lånat soffan hos Rönnquist då han var hemlös.

Taktiken: Växa med Facebook

I Tyskland växer PEGIDA-rörelsen snabbt. Det är en rörelse som å ena sidan vänder sig mot vad man uppfattar som utbredning av islam och dess värderingar i väst, men den saknar i stort de inslag av högerextrema element man normalt förknippar med den här typen av protester. Det är helt enkelt vanliga människor i Tyskland som går ut på gatorna för att visa sitt missnöje.

– Medierna i Sverige vill ge en bild av att det är små protester men när man kollar internationella sidor ser man att det är tusentals, till och med tiotusentals som går ut för att protestera.

Nu har han startat vad han kallar ”PEGIDA Scandinavia”, tillsamans med en vän, där han har en Facebooksida för respektive land. Och det finns intresse även här. Sedan Facebooksidan startades på juldagen 2014 har de redan fått närmare 5000 ”gillningar”, alltså personer som följer gruppen. Detta är ett viktigt verktyg för att nå ut till människor den dagen Sverige ser sin första PEGIDA-protest.

– Det är fortfarande väldigt nytt det här, men givetvis ska vi försöka skapa samma manifestationer i Sverige som de har i Tyskland. Jag vill se tusentals demonstrera även här på hemmaplan, berättar Rönnquist hoppfullt när han sitter i soffan och följer nyhetsflödet via sin dator.

Menar att islam går emot liberala värderingar

Galleristen Henrik Rönnquist är inte känd för något tidigare politisk engagemang utan det är hans intresse för konst som var startskottet för hans ställningstagande i frågor som rör islam. Det började med att han ställde ut Lars Vilks i sitt galleri och senare har debatten blivit än mer intensiv efter att han ställde ut Park, en utställning som fick ett rättsligt efterspel.

– Konsten ska testa gränser. Hur kan det vara olagligt att måla en tavla eller göra ett collage? Vad är det vi upprörs över?

Han gör en jämförelse med Elisabeth Ohlson Wallin som ställde ut i Uppsala domkyrka med ”Ecce Homo”. Den utställningen porträtterade karaktärer ur bibeln som homosexuella, något som väckte starka reaktioner. Rönnquist poängterar att trots debatten med Ecce Homo och de upprörda känslorna tvingas inte Ohlson Wallin leva med konstanta dödshot till skillnad från Vilks som i sin konst gjort provokationer mot religionen islam. Hon behöver inte heller riskera fängelse, något Dan Park blivit dömd för. Även Rönnquist fick en villkorlig dom i två år.

– Går det att ställa ut profeten Muhammed, naken med erektion i en homosexuell pose, i låt säga Stockholms moské? Antagligen inte. Det finns en skillnad i hur samhället hanterar religioner, säger Rönnquist.

När jag pratar med Rönnquist om hans syn på islam blir det tydligt att han betraktar omvärlden ur sitt konstperspektiv. Den politiska debatten är ny för honom, istället rör sig resonemangen runt frågeställningar om var gränser går. Samtidigt är PEGIDA inte ett konstprojekt utan mer en slags politisk folkrörelse och det är Rönnquist väl medveten om.

– Har vi inte ett fritt samhälle finns inget utrymme för människor som mig. När man blir satt i fängelse för en bild på ett papper har vi förlorat de liberala värderingar som är grunden för vår demokrati.

Men varför protestera mot islam istället för mot politiker?

– Jag tror islam och islamisering, alltså att samhället mer och mer påverkas av värderingar som inte är liberala, är den springande punkten här. Jag vill att det ska bli okej att behandla islam på samma sätt som Ohlson Wallin närmade sig kristendomen med sin utställning Ecce Homo. Så är det inte idag och det vill jag ändra på.

Rönnquist smuttar på vinet och funderar runt det där brevet med pulver som skickades till Skatteverket i Malmö. Expressen har fortfarande sin livesändning igång och bilder från polis och avspärrningar kommenteras av en reporter, direktsänt över internet. Man vet fortfarande inte om det är något farligt i brevet men myndigheterna väljer att ta det säkra före det osäkra och går in med skyddsutrustning för att ta hand om situationen.

– Något har hänt med samhället. Jag tror vi är på väg att bli av med de friheter och den trygghet vi normalt tänker på när vi pratar om Sverige, säger Rönnquist och fortsätter följa dramatiken som utspelas några stenkast från hans bostad via direktsändning på internet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag