SD-kritiken mot Johanssons undantag om anhöriginvandring: ”Inte hållbart”

Wiechel (t.h) är kritisk till Johanssons (t.v) nya undantag gällande anhöriginvandring. Foto: Frankie Foughantin, Wikimedia Commons samt Sven Pernils
  • Lördag 13 feb 2016 2016-02-13
E-post 337

STOCKHOLM Den rödgröna regeringens nya tuffare linje mot invandring möter kritik för att den inte är så tuff. Antalet undantag för anhöriginvandring blir nu fler, något som riksdagsledamoten Marcus Wiechel invänder emot. – Undantagen är inte alls bra, säger han till Nyheter Idag.

Den rödgröna regeringen har aviserat skärpta regler för invandring efter höstens flyktingkris där skärpta försörjningskrav och tillfälliga uppehållstillstånd är centrala delar. Men samtidigt föreslås fler undantag för anhöriginvandring. Ett av de undantagen gäller för människor som kom till Sverige innan den 24 november förra året och som bedöms vara flyktingar eller alternativt skyddsbehövande. De ska kunna ansöka om anhöriginvandring, något som tidigare bara gällde för ensamkommande barn och barnfamiljer.

– För att minska retroaktiviteten. Du har kommit till Sverige i tron att det är de reglerna som ska gälla, och när vi ändrar reglerna i efterhand blir det väl hårt att gå hela vägen, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radio.

Möter kritik från SD: ”Inte hållbart över huvud taget”

Förslaget om nya undantag ökar chanserna för ett stort antal människor som kom till Sverige under hösten. Av samma anledning menar Sverigedemokraternas riksdagsledamot Marcus Wiechel, talesperson i migrationsfrågor, att den nya skärpta linjen i praktiken kan bli tandlös på grund av utökade undantag.

– Undantagen är inte alls bra. Alla som har kommit innan 24 november förra året undantas från en massa regler. Det handlar om hundratusentals människor, det här är inte hållbart över huvud taget. Man kan fråga sig vilken effekt de här reglerna kommer ha då, säger han till Nyheter Idag.

Enligt Wiechel är dock inte allt dåligt med regeringens politik. Han understryker vad han kallar signalpolitik, något han menar måste till för att minska invandringen på sikt.

– Min misstanke är att det här är en del av regeringens signalpolitik, även om de själva inte gillar att prata om det, så sänder det här signaler till de som kommer nu. De försöker minska flödet nu, men som sagt, alla undantag gör att det inte får någon nämnvärd verkan.

Tror du vi kommer se en ny ökad invandring under våren trots de skärpta reglerna?

– Ja, absolut. Redan med de här reglerna som regeringen föreslår kommer Sverige vara betydligt mer attraktivt än de flesta länder, om inte alla länder även fortsättningsvis, vilket gör att folk fortfarande kommer vilja ta sig till Sverige. Det är väldigt generösa bidrag till personer som kommer hit, poängterar Wiechel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag