Turkiet: Myndighetstillslag mot oppositionstidning

Den turkiska oppositionstidningen hamnar under statlig tvångsförvaltning. Människor samlas i protest mot myndigheternas tillslag. Foto: Youtube
  • Fredag 4 mar 2016 2016-03-04
E-post 6

TURKIET Turkisk domstol har beslutat att Zaman, en av landets största oppositionstidningar, ska hamna under statligt förvaltarskap. Polis har under dagen genomfört räder mot tidningens redaktion.

Domen har väckt gatuprotester och stor diskussion i kommentarsfält och på sociala medier. Tillslaget mot redaktionen skedde med polisinsatser och under dagen har demonstranter samlats utanför redaktionsbyggnaden i protest mot vad som uppfattas som ett statligt ingrepp i pressfriheten.

Myndigheternas åtgärd och tvångsförvaltningen av Zaman väcker farhågor om inskränkningar i landets press- och yttrandefrihet. Zaman utgör en oppositionell röst i ett alltmer ansträngt turkiskt medieklimat, som senaste året präglats av ökad statlig kontroll. Tidningen Zaman ägs av ett bolag kopplat till imamen Fethullah Gülens islamiska rörelse. AKP-regeringen menar att rörelsen utgör ett hot mot den turkiska staten.

Journalister på tidningen har kommenterat händelserna live på Twitter och i andra sociala medier. I nuläget befinner sig ett flertal protesterande människor utanför tidningens byggnader i Istanbul.

Regeringen Erdogan anklagar Gülen för konspiration mot staten

Under förra veckan släcktes tv-kanalen IMCTV:s sändningar efter myndighetsbeslut. IMCTV har varit en av få röster i den turkiska etern som gett en annan bild än regeringens av den rådande situationen i landets östra delar, där militären infört ett flertal utegångsförbud och väpnade strider förött hela byar.

Under dagen har fyra vd:ar i bolaget Boydak Holding arresterats, även det ett bolag inom Gülen-sfären.

Alltsedan 2013 har regeringen och president Recep Tayyip Erdogan anklagat Fethullah Gülen och hans rörelse för att konspirera mot den turkiska staten i syfte att ta över makten. Rörelsen har terrorstämplats, men är inte känd för att ha utfört några attentat. Gülen-rörelsen är den islamiska rörelse som samlar flest anhängare utanför de statsstödda islamiska organisationerna. Sekulära och kurdiska nationalister anklagar rörelsen för att infiltrera statsbyråkratin, såsom polisväsende och domstolar.

Fethullah Gülen själv har sedan 1999 levt i exil i USA.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag