TV-licensen och public service har spelat ut sin roll

Foto: Holger Ellgaard / Wikipedia
  • Onsdag 23 jul 2014 2014-07-23
E-post 0

OPINION Athena Farrokhzad visade mer tydligt än någonsin varför Public Service spelat ut sin roll. Fler borde följa Gunnar Axéns exempel, säga upp TV-licensen och använda pengarna till något bättre, menar undertecknad Chang Frick.

Jag pratade med moderaten André Assarsson för ett tag sedan. Han menade bland annat att medier generellt är politiskt vinklade och att t ex Miljöpartiet undgår granskning i etablerade medier. Men Assarsson såg med tillförsikt på framtiden och hur Miljöpartiet skulle kunna granskas framöver.

– Jag är journalist. Alla med en smartphone är journalister idag, hävdar jag. Det handlar om en inställning om att vilja göra jobbet, sade Assarsson till Nyheter Idag.

Assarsson har en poäng. Det är enligt samma tankesätt vi startade Nyheter Idag. Det krävs inga stora investeringar för att skapa en egen medieplattform, i princip räcker det med en internetuppkoppling och du är igång. Så har det inte alltid varit och det är ur den kontexten Public Service skapades med syftet att vara en oberoende och statlig medieorganisation.

Förr i tiden fanns inte internet eller mobiltelefoner. Information om omvärlden fick vi genom radion, teven och tidningar. Därav blev dessa medier ett naturligt filter och det fanns alltid ett urval av vilken information mediekonsumenter kunde ta del av. Detta började utmanas på sent 80-tal när privata tevekanaler ville sända mot en svensk publik och inte helt oväntat fanns det socialdemokrater som ville förbjuda parabolantenner för privatpersoner. Det var ingen lokal förmåga inom socialdemokraterna utan den främsta förespråkaren för ett förbud, Maj-Britt Theorin, var invald i EU-parlamentet för (S) räkning.

Sedan kom internet. Den stora revolutionen. Flashback kom att bli det största svenskspråkiga, liberala och fria forumet på internet. Här kan än idag var och en argumentera och diskutera vad som helst. Här finns inget filter, ingen som tar beslut om vad som är tillåtet att prata om. Här finns det inte ”legitima” och ”icke legitima” åsikter. Det finns bara åsikter och argument.

Ja, även Flashback ville socialdemokrater stänga ner. De lyckades till och med vid ett tillfälle. Och sådär har det svenska medielandskapet länge sett ut, i en ringhörna har vi det statliga och etablerade. I andra ringhörnan det nyskapande och utmanande. Det statliga drivna är ett resultat av politik från vänsterkanten och de privata, fria initiativen är ett resultat av en mer liberal hållning.

Kanske är det här förklaringen ligger att Public Service uppfattas ha en vridning åt vänsterhåll. Jag vill nästan påstå att Public Service i det stora hela är en megafon för åsikter och en världsuppfattning som ligger nära såväl Miljöpartiet som olika varianter av socialism och vänsterpolitik. Jag är inte ensam om den uppfattningen, tvärtom faktiskt.

”Ta det inte personligt”

Jag filmar mycket nyheter och jag har även ett intresse i dokumentärt berättande. Jag har sålt klipp till TV4, till TT och andra stora bolag, men det absolut mesta jag gör har en beställare utomlands – eller är det saker jag publicerar på Nyheter Idag via Youtube. Vid några tillfällen har jag haft material som med lite finansiering skulle kunna bli en dokumentär och dessa projekt har jag presenterat för personer som ingår i Public Service, närmare bestämt SVT.

– Ta det inte personligt. Det är verkligen en jättebra story du har där och materialet du filmat är högintressant. Det kan verkligen bli en bra dokumentär. Men din bakgrund… jag tror inte… kanske i framtiden, om du distanserar dig från dina tidigare engagemang, sade en person som arbetar på SVT i förtroende till mig.

Jag uppskattade det ärliga svaret. Det är inte bara en person inom SVT-sfären som förklarat ungefär samma sak, det är flera. Vissa mer tydligt än andra, men man förstår varje gång var skon klämmer. Nu kommer jag förstås aldrig ”distansera” mig från den jag är, eller vad jag tycker. SVT kan inte hindra mig från att ladda upp filmer på youtube, så från min horisont finns inget problem i just detta avseende.

Problemet, hävdar jag, är TV-licensen. Den är bindande för alla som har en teve och således nästan fungerar som en skatt. Varför ska jag betala för något där jag inte själv får vara delaktig? Det är varken demokratiskt eller särskilt rättvist. Men jag menar att det är värre än så.

Gör som Gunnar Axén

Sommar i P1 har inte helt oväntat väckt reaktioner. Men diskussion fanns det redan innan Athena Farrokhzad fick tala i Sveriges Radio. Viggo Cavling argumenterade för att t ex en person som Mats Dagerlind skulle få lov att prata i årets upplaga av Sommar i P1.

Med tanke på att Dagerlind påverkat opinionen, och gjort en form av medialt arbete (tycka vad man vill om det) med betydligt mycket större genomslag än Farrokhzad, har givetvis Cavling en poäng. Nu var det förstås ett tankeexperiment, jag tror både Cavling och alla andra inser att det inte finns på kartan att en person som Dagerlind skulle bli inbjuden. Jag vågar nog påstå att ens inte jag, som anses betydligt mindre kontroversiell än Dagerlind, skulle kunna bli tänkbar för ett sådant program.

– Om jag kunde skulle jag på samma sätt som socialdemokraterna delade ut blommor till polisen efter EU-toppmötet, samla alla som organiserar sig på arbetsplatser, i bostadsområden och trossamfund, som säger, inte en gata, inte en förort, inte en medial plattform åt fascisterna, och ge er världens alla rosor, sade Farrokhzad i radion med adressering till de som tar lagen i egna händer.

De Farrokhzad vill ge rosor till är samma personer som kastade gatstenar i min bil, sprayade dödshot i min trappuppgång och gav mig stryk efter ett torgmöte en gång.

Men Farrokhzad har rätt att uttrycka vad hon känner och tycker. Även i radio om hon så vill, det ser jag inga problem med. Problemet är att jag i praktiken tvingas betala för det om jag äger en teveapparat. Det skulle kunna vara mer klädsamt om Sveriges Radio balanserade upp Farrokhzad med någon med motsatta perspektiv. Som kan berätta det jag sett och upplevt, som en kontrast. Om inte annat för syns skull.

Nu finns de berättelserna redan på Flashback. På bloggar och andra forum. Du hittar ibland en del av de perspektiven här på Nyheter Idag och andra medieplattformar som saknar finansiering från statligt håll. Just därför behövs inte Public Service.

Just därför uppmanar även jag att följa Gunnar Axéns exempel. Skippa TV-licensen och använd hellre pengarna till att stödja projekt i det mest demokratiska vi har. Internet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag