Wolodarski drabbades av overklighetskänsla när Åkesson pratade etablissemangskritik

Wolodarski talar ut om overklighetskänslan som drabbade honom i SVT Agenda. Foto: svtplay.se
  • Söndag 20 nov 2016 2016-11-20
E-post 901

SVERIGE Chefredaktör Peter Wolodarski fick en obehaglig ”overklighetskänsla” när han befann sig i samma rum som Jimmie Åkesson som i sin tur pratade om etablissemangskritik. Känslan var så stark att Wolodarski nu talar ut om den obehagliga upplevelsen. ”Man kan få svindel för mindre. Men att fastna i känslan av overklighet leder knappast till något gott”, skriver Wolodarski i en ledare.

Det var en obehaglig upplevelse för Peter Wolodarski, 38 år, boende i Stockholm. Till vardags arbetar han som redaktör på en tidning som heter Dagens Nyheter. Peter är liberal och ser med oro på utvecklingen i USA där Donald Trump blivit vald till president. Eftersom han arbetar som redaktör och har gett uttryck för sin oro var han inbjuden att kommentera detta i SVT Agenda för en vecka sedan.

Men då hände det som inte fick hända. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var också inbjuden och han fick, precis som utrikesminister Margot Wallström (S), kommentera valet i USA.

– Det är ett rejält slag mot etablissemanget, mot den politiska eliten, den mediala eliten och den kulturella eliten. Det är så man ska tolka det. Det är en rörelse vi ser i Europa, vi såg den inte minst i våras i samband med Storbritanniens folkomröstning, sade Åkesson om att Trump valdes till president.

”Den där overklighetskänslan”

Eftersom Wolodarski var inbjuden att debattera mot Alice Teodorescu i samma studio råkade han, olyckligtvis, höra vad Åkesson hade att säga. Berättelsen om ”ett slag mot etablissemanget” tog så pass hårt på Wolodarski att han nu träder fram och berättar om den obehagliga upplevelsen i en ledare som han publicerar i den egna tidningen.

”Jag känner igen den där overklighetskänslan. I söndags kväll deltog jag på ett hörn i SVT:s ’Agenda’. Efter sändningen påmindes jag om hur snabbt extrema saker kan normaliseras. Inbjuden för att kommentera valresultatet var även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Han fick närmast ikläda sig rollen som politisk analytiker, utan att behöva debattera med någon”, skriver Wolodarski i Dagens Nyheter.

Men trots obehaget och chocken som satte sig i Wolodarski efter att ha hört Åkessons ord, har han även fattat mod till sig. Han tröstar med orden att etablissemanget fortfarande utgörs av en ”överväldigande majoritet av medborgare”.

”Det som i populistpropagandan beskrivs som en liten och verklighetsfrånvänd maktelit är i själva verket en överväldigande majoritet av medborgare i hela Sverige”, påstår han.

Läs också: Så talar du med journalister om Trump

Uppmanar till kamp – För etablissemanget

Men samtidigt kan inte Wolodarski vara helt säker på att etablissemanget i Sverige inte kommer få uppleva ett liknande nederlag som det som hände i USA. Därför uppmanar han nu till engagemang för att skydda den politiska och mediala eliten, och han ger också handfasta tips på hur du kan agera.

”Om du är trött på den slentrianmässiga kritiken mot politiker, sluta klaga och engagera dig i stället i ett parti. Om du är uppgiven över hatet och hoten på nätet, säg emot och uppmuntra samtidigt dem som står för något annat. Dela, kommentera och gilla deras inlägg. Om många agerar så kommer det att göra stor skillnad, och ge en mycket mer rättvisande bild av vad de flesta svenskar står för”.

Och från regeringspartiet Socialdemokraterna är man mycket nöjd med Wolodarskis uppmaning. Socialdemokraten Anders Eriksson, som är politiskt sakkunnig hos försvarsministern, berömmer Wolodarski och poängterar själv att det är viktigt att engagera sig i just Socialdemokraterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag