Ygemans taktik mot grov gängkriminalitet: ”Mer fritidsgårdar även om det låter löjligt”

Anders Ygeman (S). Foto: svtplay.se
  • Söndag 27 nov 2016 2016-11-27
E-post 1278

STOCKHOLM Inrikesminister Anders Ygeman svarade på hur den allt grövre gängkriminaliteten ska förebyggas i SVT Agenda på söndagen. – Det handlar om att se till att samhällsinstitutioner återvänder till förorterna tillsammans med privat företagsamhet. Det kan vara arbetsförmedling, det kan vara att satsa på skolorna, det kan vara mer fritidsgårdar även om det låter löjligt i sammanhanget, sade han.

En stor del av söndagens SVT Agenda uppmärksammade den ökande grova gängbrottsligheten som framför allt håller Malmö i ett järngrepp. I ett reportage intervjuas dansk polis som förklarar att i Danmark blir man häktad om man ertappas med laddat vapen när man är ute på stan. Och den häktade släpps inte ut innan en rättegång, där minst ett års fängelse väntar för brottet.

Men i Sverige är det nästan helt riskfritt att springa på stan med laddat vapen, erkänner du brottet är chansen stor att du släpps. Sedan kan du fortsätta springa på stan med laddat vapen i väntan på rättegång.

Åtta utredningar – Fortfarande inga jourdomstolar

I studion satt inrikesminister Anders Ygeman (S) och svarade på vad den rödgröna regeringen försöker göra åt den grova kriminaliteten.

– Vi har skärpt lagarna vid 20 tillfällen för den grova organiserade brottsligheten, poängterade han.

Men Ygeman vill få igenom en annan modell än den i Danmark. Istället för att per automatik bli häktad i väntan på rättegång där minst ett års fängelse väntar, försöker Ygeman driva igenom en linje där det ska gå snabbare att få till en fällande dom.

– Därför har vi aviserat att vi ska gå fram med snabbare lagföring och jourdomstol, sade han i Agenda.

Om Ygeman kommer lyckas är däremot inte lika självklart. Han förklarar att trots åtta utredningar om jourdomstolar har det ännu inte kunnat bli en realitet.

– Inom den här mandatperioden hoppas jag att vi har snabbare lagföring på plats. Men det finns ett stort motstånd mot det här i rättsväsendet, jag tror vi har haft åtta utredningar om jourdomstolar som man inte har kunnat gå vidare med, säger Ygeman

Åklagare har gett upp: ”Vi får acceptera att de skjuter”

Åklagare Thomas Ahlstrand lät nyligen publicera en debattartikel i Göteborgsposten om det grova våldet som ökar. Ett av hans argument är att de som ägnar sig åt grov gängkriminalitet inte har ett intresse av att bli en del av samhället, utan att det till stor del är ett självvalt utanförskap. Även han fick möjlighet att svara på frågor i SVT Agenda.

– Risken är att det finns en förlorad generation och att vi blir här som åskådare till deras gängkrig.

Och det var överlag cyniska tongångar från en luttrad åklagare. Istället för att hoppas på att rättsväsendet ska hinna ikapp kan problemet möjligen lösas genom att gängen i praktiken decimerar sig själva genom alla mord och skottlossningar.

– Det är inte glada människor det här. De lever i helvetet. De är rädda och de känner sig kränkta. Rädda och kränkta människor reagerar stressat och det betyder att de kommer skjuta ännu mer. Då menar jag att vi kanske inte kan nå dom, vi får acceptera att de skjuter och vi får hoppas att ingen utomstående drabbas.

– Det är jättehemskt, men jag kan inte se att vi med de mått och steg vi kan vidta idag kan komma längre med den generationen som finns nu.

Ygeman: ”Mer fritidsgårdar även om det låter löjligt”

Den pessimistiska tonen hos Ahlstrand bottnar i att rättsväsendet helt enkelt inte har den förmåga som krävs för att möta den här typen av brottslighet. Det skulle behövas skärpta straff, ny praxis och mer poliser på gatan jämfört med hur det är idag. Men det är inte mycket som pekar på att det kommer bli någon förändring.

– Jag menar att med de verktygen vi har idag så kanske vi inte kommer någon annanstans. Det kanske inte går att komma någon annanstans. Man skulle önska att vi till exempel hade vapenlagar av en annan styrka så att man hade kunnat angripa dom som ägnar sig åt vapenhandel och sådant på ett adekvat sätt. Man skulle önska att till exempel polisen kunde lägga mer resurser att vara på gatan så att de här händelserna med att poliser och brandkår blir utsatt för stenkastning inte kan hända.

När frågan bollades över till Ygeman i studion svarade han bland annat på hur samhället kan agera förebyggande. Han poängterade att det finns 14 områden i Sverige där kriminaliteten ökar, där det behövs särskilda insatser från samhällets sida.

– Vi har fjorton utsatta områden där brottsligheten växer i omfång. Då måste vi se till att ha fler poliser närvarande på gatan, vi måste se till att resten av samhället finns där för att vända utvecklingen.

– I det andra handlar det om att samhällsinstitutioner återvänder till förorterna tillsammans med privat företagsamhet. Det kan vara arbetsförmedling, det kan vara att satsa på skolorna, det kan vara mer fritidsgårdar även om det låter löjligt i sammanhanget, svarade Ygeman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag