1000 kilometer lång korruption kan slå mot Europa

  • Torsdag 27 Nov 2014 2014-11-27
E-post 93

VÄRLDEN Den utbredda korruptionen i Pakistan riskerar att återintroducera polio i Europa. Trots garantier från Pakistans hälsominister att alla som reser från Pakistan måste kunna uppvisa vaccinationsintyg visar Nyheter Idags undersökning att så inte är fallet.

Pakistan är ett av de länder i vilket polio är som mest utbrett. Enligt hälsoministeriet förekommer polioviruset i avloppssystemen i Pakistans nio största städer, inklusive Karachi, Lahore, Hyderabad och Multan. Den första juni i år beslutades efter rekommendation från WHO att alla pakistanier som reser utomlands måste uppvisa intyg på att ha blivit vaccinerade mot polio. I verkligheten efterlevs inte den regeln och det har istället blivit en ny möjlighet för korrupta tjänstemän att tjäna pengar.

I Sverige vaccineras alla barn mot polio, men det uppskattas att det finns cirka 12 miljoner barn i Europa som inte är vaccinerade. Den vaccinationsform som används i västländerna, intravenöst med inaktivt virus, till skillnad från oralt med aktivt virus, innebär även att den vaccinerade fortfarande kan bli bärare av viruset och sprida det vidare, även om vederbörande inte själv riskerar att bli sjuk.

Nyheter Idag har pratat med flera personer som varit i Pakistan och nyligen kommit till Sverige. Endast ett par av dem hade faktiskt vaccinerat sig mot polio. Två unga män som reste tillsammans till Sverige säger att det inte är nödvändigt.

– Vi fick signerade vaccinationsintyg och fick själva skriva våra namn på dem. Vi betalade ungefär 20 kronor för intyg på att vi var riskfria och vaccinerade. Det är en enkel sak att få falskt intyg i Pakistan.

På frågan om de inte oroade sig för att drabbas av polio svarade de att polio bara var något som drabbade barn, och de var vuxna.

Och problemet är inte bara korruption, utan även allmän slapphet. En kvinna som rest hit från Pakistan berättar:

– Jag hade vaccinationsintyg, men på flygplatsen i Karachi var det ingen som frågade efter det.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag