109 kommuner ger nyanlända migranter förtur i bostadskön

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Söndag 14 okt 2018 2018-10-14
E-post 880

SVERIGE Störst chans att gå före i svenska bostadsköer har nyanlända migranter, enligt Hem & Hyra. Anledningen är framförallt en lag från 2016 som tvingar kommuner att ta emot migranter trots bostadsbrist.

Mer än en tredjedel av landets kommuner ger nyanlända migranter förtur i bostadskön, visar en granskning Hem & Hyra gjort. 109 av landets 290 kommuner angav i en enkät från Hem & Hyra att de gav nyanlända migranter förtur till lägenheter i kommunen.

Den viktigaste anledningen till att migranter får förtur är en lag som infördes år 2016, som tvingar kommuner att ta emot migranter trots bostadsbrist.  Flera kommuner understryker i sina svar till Hem & Hyra att det enbart är de migranter som anvisats till kommunen som får förtur till bostäder.

Läs även: Kommun ”pressar kostnaderna” för boende åt migranter – köper hotell för 16,5 miljoner

Ekerö bostäders dåvarnade VD Mats Viker varnade för konsekvenserna när lagen infördes.

– Risken är stor att alla lediga lägenheter kommer att gå till nyanlända i år, sade Viker till Hem & Hyra.

– Det är klart att vi ska hjälpa utsatta människor som flytt från krig men samtidigt har vi 4 000 personer som står i bostadskön och inte får någon lägenhet. Jag tycker synd om dem, tillade han också.

Enligt Hem & Hyra hotades Viker till livet för sina kommentarer.

Hem & Hyras enkät visar att nyanlända migranter var den grupp som fick förtur i bostadskön i flest kommuner. Den näst största gruppen som fick förtur var människor som fått arbete i kommunen, medan hemlösa bara fick förtur i 23 kommuner.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag