15-årig flicka uppmanades att klä sig mer täckande i skolan

Genrebild. Foto: Flickr / elinerijpers
  • Tisdag 27 apr 2021 2021-04-27
E-post 705

SKÖVDE När 15-åriga Donya Karimi kom till skolan en dag tyckte några ur personalen att hon visade alltför mycket hud, och uppmanade henne att skyla sig.
– Det handlar helt enkelt om att vi vill ha fokus på lärande, säger rektorn.

P4 Skaraborg rapporterar att händelsen skedde på Raoul Wallenbergskolan i Skövde i tisdags i förra veckan. Donya Karimi skulle in på en lektion när hon blev stoppad av två kvinnor ur skolpersonalen som tyckte att hennes urringade blus var opassande och distraherande.

De tyckte att hon skulle byta om till något annat, men Donya vägrade.

Två dagar senare hörde skolan av sig skriftligen till Donya och hennes mamma. Där förklarade man att killar har pratat om Donya som ett sexobjekt, och att det var därför som personalen tyckte att det vore bra för henne att skyla sig.

– Det skickar dåliga signaler. Dels till unga tjejer att ”ni får tänka på hur ni klär er för annars så ber ni om det”. Det skickar även dåliga signaler till killar i den här åldern där det visar på att ”ni kan bete er så här mot tjejer och det kommer inte bli några konsekvenser”, säger Donya till radion.

P4 Skaraborg rapporterar vidare att det inte är första gången som tjejer på skolan har fått höra att de borde klä sig annorlunda på grund av killars beteende. Men skolans rektor Peter Gejervall försvarar detta.

– Det handlar helt enkelt om att vi vill ha fokus på lärande, och att vi har omsorg för våra elever. Det är av omsorg och omtanke som vi agerar i detta, säger han.

– Jag tycker inte att vi har skuldbelagt någon, det vill jag klart säga.

P4: Men ändå bett dem att byta kläder för att det är olämpligt?

– Bett och bett… Det är en rekommendation, säger rektorn.

Skolan har dock bett Donya Karimi om ursäkt och gjort en anmälan om att hon känt sig kränkt. Donyas mamma har i sin tur anmält skolan till Skolinspektionen.

Läs även: ABF svarar om sparkade SD-röstaren: ”Inte första gången”

Läs även: Gymnasieafghan utvisas efter knivattack mot polis

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag