16-åring åtalad för rån och tortyrmisshandel mot två pojkar i Malmö

Här leds pojkarna iväg av den åtalade. Bilder ur polisens förundersökningsprotokoll.
  • Tisdag 2 okt 2018 2018-10-02
E-post

MALMÖ Igår åtalades en 16-åring för det uppmärksammade rånet vid gallerian Emporia i Malmö, där två femtonåringar utsattes för upprepad misshandel, knivhot och brändes med cigarretter. En medskyldig var endast 14 år vid tillfället och slipper följaktligen att ställas inför skranket, medan 16-åringen åtalas för grovt rån och övergrepp i rättssak.

Den 23 juli åkte två 15-åriga pojkar från Svedala till gallerian Emporia i Malmö. De hann knappt komma dit innan de fördes bort under hot av två jämnåriga. Det var inledningen till tre timmar av skräck och tortyr.

Det började med att den ena pojken satt utanför toaletten och väntade på sin kamrat när han märkte att två killar ”tittade skumt” på honom. När vännen kom ut från toaletten ville de ta sig därifrån, men de två gärningsmännen följde efter och 16-åringen lade armarna om pojkarnas nackar. Enligt den ena pojken skall 16-åringen ha sagt ”vi är inte farliga, vi ska bara gå en runda”.

Pojkarna leddes sedan till ett cykelgarage medan de mottog hot och örfilar. Gärningsmännen skall också ha uppgivit att de hade kniv. På väg till garaget anslöt sig en jämnårig flicka till gärningsmännen. Hon var inledningsvis misstänkt för delaktighet i rånet, men pojkarna uppger att hon försökte stoppa eller åtminstone mildra misshandeln som skulle komma att följa.

Väl nere i cykelgaraget fick pojkarna lämna över kort och telefoner, och de uppmanades att kyssa gärningsmännens skor, och då pojkarna gjorde detta sparkades de hårt i ansiktet flera gånger. Den ena pojken beskriver själv den första sparken som att det var som ”när man skulle sparka sitt hårdaste på fotbollsträningen”. Fler sparkar och slag följde mot bägge pojkar.

Pojkarna tvingades sedan följa med till en bankomat där de tog ut sammanlagt 1400 kronor som de gav till gärningsmännen. Trots detta var gärningsmännen inte nöjda utan tog med sig sina offer till ett avskilt utrymme intill ett dagis där misshandeln fortsatte.

Tortyren vid dagiset bestod bland annat av sparkar och slag, där även ett bordsben användes som tillhygge. Bägge pojkar blev även brända med cigarretter och en fick sitt hår påtänt med en tändare, men han kunde snabbt stoppa elden. Innan gärningsmännen gick därifrån berättade de att de i närheten hade en kompis med skjutvapen. Om de inte väntade minst 15 minuter på platsen skulle han märka det. De fotograferade även pojkarnas legitimationer.

Misshandeln riktades främst mot en av pojkarna. Flickan i sällskapet berättar i förhör att hon tror att detta berodde på att den pojken inte sa ifrån som den andra pojken gjorde, att gärningsmännen visade mer respekt för den som sade emot.

Det framgår tydligt att pojkarna var väldigt rädda under hela förloppet, och trots att de hade möjlighet att påkalla uppmärksamhet från förbipasserande gjorde de istället som de blev tillsagda av gärningsmännen och vände sig bort för att dölja att de blivit misshandlade. Vid ett tillfälle viskade flickan till en av pojkarna att de skulle springa därifrån, men i tron att det värsta var över vid det tillfället tog de inte chansen.

Gärningsmännen själva filmade tortyren, och filmer som återfanns på den ena gärningsmannens telefon visar tydligt vilka som var inblandade och vad som hände. I samma telefon fanns också en film som visade hur ett annat offer, en knapp månad tidigare, kränktes av gärningsmännen.

En tidigare flickvän till den nu åtalade 16-åringen berättar för polisen att denne de senaste fem månaderna skickat ungefär sju videoklipp till henne där han rånar, misshandlar eller hotar främst svenska ungdomar. Uppgifterna stöds också av flickan som var med under rånet, som uppger att 16-åringen lägger upp filmer på Instagram där han misshandlar olika personer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag