”16-åring” döms för mord på skolkamrat – sju års fängelse och utvisning

Märsta centrum i gryningen. Foto: Brorsson. Bilden är bearbetad av Nyheter Idag.
  • Onsdag 17 jul 2019 2019-07-17
E-post

STOCKHOLM Efter tjafs i matsalen bestämde sig två elever i nionde klass för att gå och göra upp. Två gick in i skogen intill skolan men bara en kom tillbaka. Idag dömdes en ”16-årig” eritrean för mordet på sin 15-åriga skolkamrat.

De två pojkarna hade tidigare varit vänner, men vittnen berättar att ”16-åringen” hade blivit dominant och vänskapen mellan dem surnat. En mobilfilm tagen av en annan skolelev visar hur ”16-åringen” tar stryptag på 15-åringen i matsalen och tar dennes cigarretter, bara några veckor före mordet.

Den 4 februari blev det ånyo gruff mellan pojkarna i matsalen, och de bestämde sig för att gå ut och göra upp man mot man. Planen enligt ”16-åringen” var att de skulle gå till platsen där de brukade röka, men där var det barn och lärare, så de följde en gångväg längre in i skogen. Vad som sedan hände är inte helt klart, men ”16-åringen” uppger att det var ett slagsmål mellan dem som slutade med att ”16-åringen” bakifrån tog ett strypgrepp på 15-åringen och ströp honom tills han tuppade av, och enligt honom var det aldrig meningen att döda 15-åringen.

Läs även: Ensamkommande 15-åring döms för mordförsök på slumpmässigt valt offer – ville åka hem

Efteråt fotograferade han den döde 15-åringen som låg med ansiktet nedåt i snön. Bilderna raderades senare samma dag men kunde återskapas av Polisens tekniker. ”16-åringen” tömde offrets fickor och flyttade kroppen. Sannolikt flyttade han först kroppen endast en kortare sträcka och återvände nästa dag med en resväska med hjul som han använde för att flytta kroppen längre bort från närmaste gångväg. Resväskan skall han tidigare ha använt för att förvara sina ägodelar när han var på rymmen på grund av konflikter i hemmet. Dessa konflikter skall ha handlat om att hans mor och storebror var missnöjda med att ”16-åringen” rökte och hade hög frånvaro i skolan.

15-åringen anmäldes försvunnen två dagar efter sin död, men kroppen hittades först den 13 februari då ”16-åringen” ledde en kamrat dit för att visa vad som hänt. Kamraten berättade för sina föräldrar som ringde till Polisen, som kunde gripa ”16-åringen” samma dag.

En avgörande vid rättegången var om ”16-åringen” haft för avsikt att döda 15-åringen, vilket han själv förnekar, men tingsrätten menar att det finns flera omständigheter som pekar på att det mordet var avsiktligt. Dels ”16-åringens” agerande efter mordet, då han fotograferat, plundrat och gömt kroppen, dels vad som förekommit tidigare, att ”16-åringen” enligt vittnen skall ha sagt att 15-åringen skulle dö om han inte gjorde som han blev tillsagd.

Hur gammal är ”16-åringen”?

”16-åringen” kom till Sverige från Eritrea 2018 eftersom hans mor redan bodde här, och enligt hans mors eritreanska pass i vilket han är införd föddes han 2003, men åklagaren menar att han egentligen är äldre. En rättsmedicinsk åldersbedömning ger vid handen att han är minst 18 år gammal, och ett vittne uppger att ”16-åringen” skall ha sagt till honom att han egentligen är 21 år gammal.

Tingsrätten utgår därför från att den tilltalade är 18 år gammal, vilket fortfarande innebär att han får åldersrabatt i form av halverat fängelsestraff.

”16-åringen” döms för mord till sju års fängelse och livstids utvisning, men det är högst osäkert om denna utvisning kommer att kunna genomföras eftersom eritreaner som har undanhållit sig militärtjänstgöring har rätt till asyl i Sverige och därför inte kan utvisas. Detta blir dock en fråga som får hanteras när han släpps ur fängelset – om domen fastställs av hovrätten.

Läs även: Afghanen som mördade Helga, 89, får straffrabatt – var under 21

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag