17-årig tysk IS-flicka dömd till sex års fängelse

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 18 feb 2018 2018-02-18
E-post 365

BAGDAD En tysk 17-årig flicka, i tyska medier kallad Linda W, har av en domstol i Bagdad dömts till sex års fängelse för medlemskap i IS och för att på olagligt sätt ha tagit sig in i Irak, uppger Süddeutsche Zeitung.

Den tyska IS-medlemmen Linda W greps i Mosul förra året av irakiska säkerhetsstyrkor. I intervjuer efter gripandet har hon sagt sig ångra att hon åkte ner.

– Jag har förstört mitt liv med det, sade hon till tyska medier.

LÄS ÄVEN: Interpol listar 173 potentiella IS-terrorister som kan vara på väg till Europa

Under rättegången mot Linda W så var aldrig dödsstraffet ”på bordet” då hon är minderårig. Tyska myndigheter anser inte att hon utgör ett hot mot det tyska samhället. Men den irakiska regeringen har enligt Süddeutsche Zeitung gjort det mycket klart att misstänkta IS-medlemmar ska åtalas och dömas. Tyskland saknar utlämningsavtal med Irak vilket innebär att det inte finns några garantier för att Linda W kommer att föras över till Tyskland för att avtjäna sitt straff där.

Flickor och kvinnor från Sverige har också åkt ner och anslutit till IS. En svensk flicka, då 15 år, reste med sin dåvarande marockanske pojkvän Moqtar Ahmed Mohammed till Syrien och anslöt sig till IS. När hon efter något år återvände till Sverige slapp hon åtal.

Maxstraffet för terroristresor, något som blev brottsligt först sommaren 2016,  är i Sverige två års fängelse.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag