17-åring får ungdomsvård för mord på MED-profil

Bild: Privat/Polisen
  • Fredag 10 mar 2023 2023-03-10
E-post

17-åringen som sköt ihjäl trebarnspappan, ordningsvakten och Medborgerlig Samling-profilen Fredrik Andersson, 54, på Delta gym i Stockholm den 10 mars förra året döms till sluten ungdomsvård i två år och 11 månader.

”Det samlade straffvärdet för brottsligheten hade för en vuxen person uppgått till 18 år”, skriver tingsrätten, som friar 17-åringen från försök till mord då man inte anser det styrkt att 17-åringen och de tre åtalade männen planerade att döda den utpekade måltavlan, som var en annan person än Fredrik Andersson.

Den egentliga måltavlan var en medlem i det kriminella mc-gänget Bandidos, som timmar innan mordet hade inlett sitt träningspass på Delta gym och lagt upp bilder på sig själv på sociala medier.

När den maskerade gärningsmannen kom till gymmet siktade han på mannen från Bandidos, men träffade istället Fredrik Andersson som avled.

Efter mordet sprang gärningsmannen ut från gymmet till en väntande bil som äkte till en lägenhet i staden. DNA från den dömde 17-åringen hittades på bilen, och i lägenheten hittades mordvapnet samt munskydd med DNA från 17-åringen och Fredrik Andersson.

17-åringen döms även för ett sprängdåd i centrala Stockholm åtta dagar före mordet på Delta gym, då han kastade in en handgranat på en restaurang på Södermalm.

”Av bevisningen i form av DNA-träffar, telefonuppkopplingar och vittnesuppgifter är det ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen den 20 mars 2022 kastade in en handgranat på en restaurang i centrala Stockholm” skriver tingsrätten.

De tre män som misstänktes ha skjutsat 17-åringen till och från gymmet frias från medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag