2 700 dömda brottslingar går fria i väntan på fängelseplats

Tidaholms anstalt. Bild: Albin Olsson/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 12 sep 2020 2020-09-12
E-post

Omkring 2 700 dömda brottslingar går idag fria i väntan på fängelsestraff, visar färsk statistik som SVT tagit del av. Antalet dömda som inte får plats på fängelser har ökat på senare år, och man har därför ökat tiden som krävs för att en dömd ska infinna sig på anstalt från 50 dagar, till 75 dagar och nu till 100 dagar. 

– Skälet till att vi har ändrat tidsgränsen har enbart att göra med beläggningssituationen. Att vi har valt att öka gränsen är givetvis problematiskt och något som vi avser att gå ifrån så snart det går, men i dagsläget ser vi inga alternativ, säger Joakim Righammar, sektionschef på Kriminalvården, till SVT.

Läs även: Dömd brottsling höll sig undan – slipper fängelsestraff

En tanke med tiden mellan dom och påbörjat straff är att den dömde ska ges en chans att ordna upp sitt liv, som exempelvis att ta tjänstledigt från sitt arbete.

Men med längre tid i frihet för dömda brottslingar ökar också risken för att de begår nya brott innan de hinner påbörja sitt straff.

– Genom att vi ökar den här tiden från 50 till 100 dagar så ökar givetvis riskerna också, säger Joakim Righammar.

Läs även: Tortyren på kyrkogården: ”Verkar som om det har pågått hela natten”

Det finns också flera fall där personer som dömts till fängelse har hunnit begå nya brott innan straffet påbörjats.

Ett exempel är en 21-årig man som nyligen häktades för att han tillsammans med en kumpan ska ha kidnappat och torterat två tonåriga pojkar på en kyrkogård i Solna.

Mannen var sedan tidigare dömd till fängelse för mordbrand, men befann sig på fri fot när pojkarna kidnappades och torterades.

– Varje brott är förtroendeskadligt för rättsväsendet. Är det dessutom allvarliga brott, brott mot person är det givetvis hemskt, säger Joakim Righammar till SVT.

Läs även: KD vill bygga fängelser utomlands – för utländska fångar

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag