20 000 migranter väntar på att utvisas av polis

Foto: Nyheter Idag Fotot är taget vid en afghansk sittdemonstration i Stockholm.
  • Söndag 25 aug 2019 2019-08-25
E-post 2503

SVERIGE Utvisningsärendena hopas hos polisen. Den sista juli hade polisen 19 269 öppna verkställighetsärenden, migranter som ska utvisas. Det är en ökning från slutet av december 2018 då 17 515 migranter väntade på utvisning.

Det är Polismyndighetens jobb att verkställa Migrationsverkets och domstolarnas beslut om att en person ska lämna Sverige. Har migranten varit registrerad i Sverige i mindre än tre månader kallas beslutet avvisning, och efter tre månader kallas det istället utvisning.

Läs också: Ett nytt Jämtland på ett år – så många fick uppehållstillstånd 2018

Vid slutet av 2018 hade polisen 17 515 öppna ärenden om utvisning från Migrationsverket som man ännu inte kunnat verkställa. 12 044 av dessa var personer som har gått under jorden och nu är efterlysta. Antalet avvikna har legat på ungefär samma nivå under de senaste åren.

I slutet av juli 2019 var det 19 269 ärenden – en ökning med 10 procent.

Av dem är 4 579 medborgare i Afghanistan.

Nyligen berättade SVT att polisen tvångsutvisat 201 afghaner fram till sista juli. Något som var lika mycket som under hela 2018.

Förra året utvisades 649 utlänningar som begått brott och där domstolen beslutat om utvisning som påföljd.

Antalet frivilligt återvändande fortsätter däremot att minska. 2016 avslutade Migrationsverket 26 731 ärenden om frivilligt återvändande. 2018 hade den siffran sjunkit till 18 761.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag