20-åring inför domstol för ”Alt right”-attentat i Charlottesville

Foto: Twitter/Albermale County Jail
Foto: Twitter/Albermale County Jail
  • Måndag 14 aug 2017 2017-08-14
E-post

USA 20-årige James Alex Fields Jr. ställs idag inför domstol anklagad för bland annat dråp efter lördagens ”Alt right”-attentat i Charlottesville i Virginia, USA. Fields mejade ned flera motdemonstranter med sin bil i samband med demonstrationen ”Unite the right” som samlade en blandad skara av nationalister, högerextremister och ”Alt right”-grupper.

En 32-årig kvinna och 19 andra skadades i attentatet. 20-åringen har initialt delgivits misstanke om dråp, tre fall av vållande till kroppsskada, underlåtenhet att stanna vid dödsolycka och för smitning från trafikolycka. Under måndagen ställs han inför domstol och ska svara på om han erkänner brott eller ej.

Derek Weimer, Fields gymnasielärare i samhällsvetenskap, säger i en intervju med Associated Press att 20-åringen var en genomsnittlig elev men med ett starkt intresse för militärhistoria, Hitler och Nazityskland.

– När man pratade med James ett tag så började man märka av de där nazisympatierna, idoliserande av Hitler och tron på vit makt, säger han.

Samma nyhetsbyrå har publicerat en kritiserad intervju med Fields mamma där hon sitter på sin garageuppfart och får beskedet från journalisterna att hennes son misstänks för ett allvarligt brott.

– Körde han sin bil in i en grupp människor? Skadades någon? undrar hon bekymrat.

I intervjun berättar även mamman att hon inte är insatt i sin sons politiska åsikter, att de inte pratar politik med varandra och att han bor i en egen lägenhet. Hon känner visserligen till att sonen åkt på en demonstration eftersom hon är kattvakt, men är inte närmare insatt i vad den handlar om.

– Han sade något om all bright, vad är det? frågar hon och får förklarat för sig vad ”alt right” är.

Video från attentatet. Obs! Varning för bilder som kan väcka obehag:

Bara timmar innan attentatet sågs Fields bära en sköld med ett emblem från vit makt-organisationen ”Vanguard America,” en av organisatörerna bakom lördagens demonstration. Gruppen förnekar alla kopplingar till den misstänkte och hävdar att sköldarna delades ut till alla som ville ha dem.

Fields växte upp med endast sin mamma då hans pappa dödades av en rattfyllerist en kort tid efter att han fötts. Han uppges även ha spenderat en kortare tid i armén hösten 2015.

– Armén kan bekräfta att James Alex Fields skrev in sig för grundutbildning i augusti 2015, säger armétaleskvinnan överstelöjtnant Jennifer Johnson.

– Han entledigades däremot från sin tjänstgöring efter att ha misslyckats nå upp till träningskraven i december 2015.

Lördagens demonstration hölls bland annat i protest mot att en staty av Robert E. Lee, general i sydstaternas armé under amerikanska inbördeskriget, ska tas bort från Charlottesville. Ett flertal statyer föreställandes den kände generalen har de senaste åren tagits bort i en offensiv för att rensa bort historiska symboler som man menar kan användas av vit makt-anhängare och nationalister.

Den mest kända staty som tagits bort var det 18 meter höga Robert E. Lee-monumentet i New Orleans som restes 1884 och revs 19 maj i år.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag