22-årig asylsökande terrorist planerade genomföra terrordåd i Stockholm

Foto: Brett Spangler/Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 20 nov 2015 2015-11-20
E-post 617

STOCKHOLM Den 22-årige asylsökande terrorist från Irak som igår greps i Boliden av polisen planerade att genomföra ett terrordåd i Stockholm. Det framgår av handlingar från Stockholms tingsrätt som Nyheter Idag tagit del av.

Enligt domstolshandlingarna heter den terrormisstänkte mannen Moder Mothama Magid och är född den 10 juni 1993. Målet handläggs just nu av riksenheten för säkerhetsmål och misstankarna mot den 22-årige mannen gäller ”förberedelse till terroristbrott i Stockholm”.

Läsa också: Misstänkte ”terroristen” frisläppt – Nu kärleksbombas Majid på Facebook

Vid lunchtid idag framställdes om att den 22-årige misstänkte terroristen ska få en offentlig försvarare, och han har sagt att han godtar den försvarsadvokat rätten utser åt honom.

Enligt Aftonbladet misstänker Migrationsverket att mannen ljög när han kom till Sverige och att han sökt asyl under falsk identitet.

22-åringen bodde fram till gripandet igår på ett av Migrationsverkets boenden i Boliden och vid polisinsatsen togs ett flertal andra män med för förhör. Ingen av dem har dock anhållits misstänkt för något brott.

För en dryg vecka sedan kunde Nyheter Idag avslöja att terrorister som söker asyl i Sverige får stanna om det råder så kallat verkställighetshinder mot att utvisa dem till deras hemländer. Detta gäller exempelvis terrorister som krigar för Islamiska staten i Syrien och som vill ha asyl i Sverige.

Se även:
Säpo bekräftar: Asylsökande IS-terrorister får stanna i Sverige – Dussintals varje år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag