40 000 människor i Sverige är röstberättigade inför det Turkiska valet

Foto: Benny Mårtensson
  • Söndag 17 jun 2018 2018-06-17
E-post 100

SVERIGE Snart är det val i Turkiet och många människor som bor i Sverige kommer ha möjligheten att påverka valresultatet. Siffror visar att ungefär 40 000 människor som bor i Sverige har rösträtt inför det Turkiska valet och möjligheten att rösta på Kistamässan i Stockholm mellan den 16 och 17 juni.

Söndag den 24 juni hålls ett tidigarelagdt president- och parlamentsval i Turiket. Valet kommer avgöra om Turkiets nuvarande president Recep Tayyip Erdogan kommer fortsätta sitt styre eller om en annan kandidat kliver fram.

Sverige påverkas också av det kommande Turkiska valet. Nästan 40 000 människor är röstberättigade i Sverige och vallokalen är förlagd till Kistamässan i Stockholm där diasporan kommer samlas för att vara med och avgöra Turkiets framtid, uppger TT.

– Vi är inte oroliga, men kommer att vara där med flera olika kategorier av polispersonal för att kunna förebygga och omhänderta om det skulle hända någonting. Men jag känner mig trygg i att det kommer att bli ett lugnt genomförande, säger polisinsatschef Johan Lundström, till TT.

Inför valet i höst är det många utländska medborgare som är röstberättigade i kommun- och landstingsvalen i Sverige. Siffror från SCB visar ungefär en halv miljon utländska medborgare får rösta i det Svenska valet.

LÄS ÄVEN: Drygt en halv miljon utländska medborgare får rösta i Sverige

Det är exakt 38 890 människor i Sverige som har rätt att rösta i det Turkiska valet. Mellan den 16 och 17 juni kan de som är röstberättigade bege sig till Kistamässan i Stockholm för att påverka Turkiets framtid.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag