5 bästa sakerna att leta efter när du väljer en elektriker

  • Söndag 23 okt 2022 2022-10-23
E-post 0

När vi har något slags arbete vi behöver få utfört i vårt hem vill vi alltid se till att vi får ett kvalitativt arbete utfört till rätt pris. Att välja en elektriker kan vara riktigt svårt om du inte vet vad du ska leta efter. Nedan är de 5 bästa sakerna att leta efter när du väljer en elektriker.

Certifiering och försäkring

Den viktigaste faktorn att tänka på när du väljer elektriker är om de är certifierade. En licens är din garanti för att entreprenören har gått nödvändiga kurser och har tillräckligt praktiskt kunskap för att utföra jobbet säkert och korrekt.

Be alltid att få se deras licens, se till att den är aktuell och gör en kontroll på nätet om möjligt.

Se till att certifieringen täcker den typ av arbete du ämnar utföra. Vissa certifikat kan ha restriktioner. Det är också viktigt att se till att elektrikern har alla nödvändiga försäkringar. Be att få se kopior av gällande policyer och se till att de inte har löpt ut, speciellt ifall det gäller större belopp.

Ta alltid in minst 3 offerter från elektriker

Det är en bra idé att ta in minst 3 offerter, ju fler desto bättre. Se alltid till att du kommunicerar exakt vilket arbete du behöver få utfört och de exakta beslag och material du vill använda.

Se till att elektrikern ger dig en offert med en uppdelning av priser eftersom detta gör det lättare att jämföra en offert med en annan. Att välja elektriker på enbart pris är oklokt då det finns andra viktiga saker att tänka på. På Elektriker365.se kan du ta in en offert från en elektriker i din stad.

Kvalifikationer och erfarenhet

Alla elektriker är inte lika duktiga, många kommer att ha extra kvalifikationer eller erfarenhet inom olika områden av elarbeten.

Att välja en elektriker (inte lärling) ger en garanti för att elektrikern har minst 3 års erfarenhet och måste erbjuda 12 månaders garanti på utförande. Att använda en certifierad elektriker kommer att säkerställa att du får högsta standard på utförande och elektrisk säkerhet.

Med den skyhöga kostnaden för el kommer energieffektivitet sannolikt att vara av intresse.

Det finns flera organisationer som erbjuder ackreditering inom området energieffektivitet. En elektriker som innehar denna typ av ackreditering bör ha en omfattande kunskap om energisparande produkter och teknik.

Rekommendationer

En rekommendation från någon vars åsikt du litar på kan vara ovärderlig när du ska välja vilken typ av hantverkare eller tjänst som helst. Att veta att de har haft en positiv upplevelse med en elektriker och exempelvis fått sin laddbox installerad i Skåne och varit nöjda med service och utförande är ett gott stöd.

Om du inte kan få en rekommendation så fråga elektrikern om de har några referenser. Annars är Google din vän – där finns massor av recensioner att ta del av oftast!

Attityd och kommunikation

Ingen tycker om att ha att göra med en elektriker som visar en dålig attityd eller har ett slarvigt utförande. Notera om de kommer till mötena i tid eller, om de blir försenade, ringde de i förväg och meddelade att de skulle bli försenade? Kommunicerar de med dig?

Ni måste vara säker på att ni förstår varandra så att det inte uppstår några missförstånd under projektets gång. Ett professionellt utseende och attityd återspeglas vanligtvis i kvaliteten på det utförda arbetet.

Checklista inför ditt nästa val av elektriker

  • Kontrollera licenser och försäkringar.
  • Är deras offert rättvis och konkurrenskraftig?
  • Om ditt jobb är specialiserat, har de erfarenhet inom det området?
  • Har någon rekommenderat dem eller kan de visa referenser?
  • Har de en professionell attityd och utseende?

Att hålla dessa punkter i åtanke kommer att hjälpa när du försöker välja rätt elektriker för dig. Sök på nätet efter en lista över elektriker i ditt närområde.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag