50 afghaner skickades hem i rekordstor utvisning

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 11 sep 2019 2019-09-11
E-post 8137

MÄRSTA På tisdagskvällen utvisades 50 personer till Afghanistan i ett chartrat flygplan. Dagens Nyheter rapporterar att det är det största antalet personer som utvisats på en och samma gång från Sverige.

Gränspolisen har bekräftat för Dagens Nyheter att 50 personer fanns ombord på planet till Kabul i Afghanistan. Samtliga var män och över 18 år. Tre av dem hade fått utvisningsbeslut på grund av brottslighet och resterande utvisades efter att ha fått avslag från Migrationsverket.

När de väl landat i Afghanistan möttes de utvisade av lokala myndigheter som då tog över ansvaret från Sverige.

Utvisningen från Sverige föregicks av protester utanför Migrationsverkets förvar i Märsta. En av dem som kom dit var aktivisten Elin Ersson, som tidigare dömts för brott mot luftfartslagen efter att ha stoppat utvisningen av en brottsdömd afghan.

Rättegången mot Ersson kommer dock att tas om i tingsrätten sedan hovrätten för västra Sverige bedömt att en av nämndemännen i målet var jävig.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag