50-procentig ökning av skjutningar i Stockholms län

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 13 jul 2020 2020-07-13
E-post 628

STOCKHOLM Antalet skjutningar i Stockholms län under årets första halva har ökat med 50 procent jämfört med samma period förra året. Operationsledaren Anna Benedetti säger till SVT att det bland annat har med coronarestriktionerna att göra.

Fram till sista juni har det inträffat 61 bekräftade skjutningar i Stockholms län. Det är drygt 50 procent fler än förra året då 40 skjutningar skedde under samma period.

I årets skjutningar har åtta personer dött och 27 skadats. Under samma period i fjol dog tio personer och 14 skadades.

Polisens statistik visar att Stockholm är den region där det skjuts mest. Därefter kommer regionerna väst och syd som hade 25 skjutningar vardera under årets sex första månader.

Anna Benedetti, operationsledare på Stockholmspolisen, får frågan om varför det har skett så många skjutningar på sistone.

– Det enkla svaret är att vi har väldigt många företrädelsevis unga män som har tillgång till skjutvapen och som inte har några problem att använda dem mot andra människor, säger hon till SVT.

En annan möjlig förklaring är att polisen har haft riktade insatser mot gängledare, vilket leder till våldsamma maktstrider bland de kriminella.

Anna Benedetti säger att coronarestriktionerna snarast har spätt på den kriminella verksamheten. Narkotikahandeln och -införseln har kunnat fortsätta obehindrat.

– Sedan har vi aspekten att gränserna är stängda vilket gör att väldigt många håller sig hemma i regionen över sommaren, och det tillhör inte det vanliga. Jag tror att det är en viktig del i att vi har många skjutningar, säger hon.

Läs även: Ganman spår väpnade konflikter mellan stad- och landsbygdsbor

Läs även: Invandrarbakgrund dominerar på lista över kriminella: ”Vi har misslyckats med integrationen”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag