62 procent missnöjda med regeringen enligt Aftonbladet/Demoskop

Bild: Regeringen.se
  • Torsdag 29 dec 2022 2022-12-29
E-post 462

Andelen som är missnöjda med regeringen ökar med hela 20 procentenheter till 62 procent i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop. ”Regeringen befinner sig i ett opinionsmässigt träsk och har svårt att komma ur det” skriver Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin.

Missnöjet med regeringen har framförallt ökat bland gruppen som tidigare inte hade någon åsikt. Andelen som inte vet eller saknar åsikt har minskat med 14 procentenheter till ynka 2 procent i mätningen.

Läs även: Förtroendeflopp för Busch i Aftonbladet/Demoskop

Andelen som tidigare tyckte att regeringen gör ett ”mycket bra jobb” har minskat med 7 procentenheter till 8 procent. 28 procent tycker att regeringen gör ett ”ganska bra jobb”, en ökning med en procentenhet sedan förra mätningen.

Bland de som är missnöjda med regeringen är det framförallt gruppen som anser att regeringen gör ett ”mycket dåligt jobb” som ökat med 16 procentenheter, till 37 procent. Andelen som anser att regeringen gör ett ”ganska dåligt jobb” är 25 procent.

Aftonbladets Lena Melin konstaterar att regeringen inte drabbats av några skandaler, och menar att missnöjet beror på flera svikta vallöften.

”Det blev ingen sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. Det blev ingen sänkt skatt på ISK-sparandet. Priset på bensin och diesel sänktes inte med upp till tio kronor vid pumpen. Det blev inget högkostnadsskydd för elpriset. Det elstöd som i stället ser ut att bli av betalades inte ut i god tid före jul. Men kanske i februari” räknar Melin upp.

Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna, skriver på Twitter att regeringens förtroendesiffror i Aftonbladet/Demoskop inte duger. ”Det är bara för våra statsråd att kavla upp ärmarna och jobba hårt med att lösa de samhällsproblem som vi vann valet på så kommer förtroendet tillbaka” menar Beckman.

Läs även: Busch sågas efter el-beskedet: ”Sänk skatter och moms”

Läs även: Bränsleupprorets grundare sågar snål skattesänkning: ”Har blivit förd bakom ljuset”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag