72-årig kvinna hittades död i sin lägenhet – Sjukhuset berättade inte att hon skickats hem

  • Fredag 3 nov 2017 2017-11-03
E-post

STRÄNGNÄS En 72-årig kvinna dog ensam i sin lägenhet två veckor efter ett sjukhusbesök. Sjukhuspersonalen hade fått instruktioner om att informera hemtjänsten om kvinnan blev hemskickad men det skede aldrig.

Catarina Hellmarks 72-åriga mamma hittades död i sin egen lägenhet två veckor efter att hon skickats hem från sjukhuset. Sjukhuset skulle informera hemtjänsten om hon kvinnan skickats hem men det gjorde de inte, det uppger Sveriges Radio.

Catarinas mamma skickades hem efter sin sjukhusvistelse på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Hemtjänstpersonal från Strängnäs följde med kvinnan till sjukhuset eftersom kvinnan inte kunde stå på egna ben och var förvirrad.

Hemtjänsten har utfört en intern utredning efter kvinnans död och fastslagit att hemtjänsten gjorde det klart för sjukhuspersonalen att om kvinnan skulle bli hemskickad så skulle de omedelbart kontakta hemtjänsten, detta hände däremot inte.

– Det var ingen som överhuvudtaget visste att hon blivit hemskickad, säger dottern Catarina Hellmark, till Sveriges Radio.

Efter händelsen har Strängnäs kommun anmält ärendet till Mälarsjukhuset.

– Vi tittar på det och har begärt att verksamheten ska utreda vad som kan ha hänt, säger Mikael Rolfs som är chef för patientsäkerhetsenheten på Mälarsjukhuset, till Sveriges Radio.

Mikael Rolfs menar att att något tydligt har brustit när en sådan situation uppstår. Han vill dock inte vidare uttala sig innan men sett över vem som varit i kontakt med vem under händelsernas förlopp.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag