82-åring blev liggandes i 36 timmar – Trots hemtjänst

  • Fredag 29 Dec 2017 2017-12-29
E-post 469

ÖSTERSUND En 82-årig kvinna i Östersund skulle fått hemtjänst fyra gånger om dagen. Men när hon efter ett fall inte längre kunde öppna dörren blev hon liggandes i 36 timmar – trots att hemtjänsten skulle besöka henne fyra gånger per dygn.
– Att man kanske kan dö i sitt eget hem trots att man har hemtjänst som ska vara där fyra gånger om dagen. Det är skandal, säger 82-åringens son Hans Loo

Det privata företaget Attendo Care ligger bakom 82-åringens behandling

Enligt 82-åringens son, Hans Loo, var hans mamma nära att dö av uttorkning på grund av att hon övergivits av den hemtjänst som hade i uppdrag att ha hand om henne.

– Hur kan det vara så att ens mamma blir liggande i minst ett och ett halvt dygn utan att hemtjänsten upptäcker det. Det är ju jättekonstigt och väldigt allvarligt – att man kanske kan dö i sitt eget hem trots att man har hemtjänst som ska vara där fyra gånger om dagen. Det är skandal, säger 82-åringens son Hans Loo till P4 Jämtland. 

Hans Loo berättar för P4 Jämtland att han konfronterat Attendo Care och frågat om det är vanligt förekommande att de behandlar äldre människor på det sätt de behandlat hans 82-åriga mamma. Han fick då till svar, enligt Loo, att behandlingen av hans mamma är ett undantag.

– Men så sent som igår så ringde en annan person till mig och informerade mig om att hon varit med om exakt samma situation med en mamma som blivit kvarlämnad på golvet, där mamman då dog efter några dager efter att ha kommit in på sjukhuset. Så i dagsläget känns det som bara toppen på ett isberg.

Hans Loo undrar hur vi ska kunna lita på Attendo och hur man kan lita på att man får den omsorg ”vi alla har” betalat för.

Attendo Care: ”Det är jättetråkigt”

– Det är självklart jättetråkigt och beklagligt om någon kommer till skada eller känner ett missnöje med våra tjänster, säger Pontus Karmhag, Attendo Cares regionchef för Östersund till P4 Jämtland. 

Hans Loo och hans 82-åriga mamma har nu vänt sig till en annan vårdgivare, kommunen. Det är skönt att man kan byta, tycker Hans.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag