90 procent av migranter med avslag blir kvar i Storbritannien

Syriska och irakiska migranter kommer till Lesbos 2015. Bild: Ggia/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 27 jun 2022 2022-06-27
E-post 99

Även Storbritannien har problem med att utvisa migranter som saknar asylskäl. Nu rapporterar The Guardian att nio av tio migranter som nekades asyl i Storbritannien för två år sedan har blivit kvar i landet.

Det är the Oxford Migration Observatory som gjort en analys som visar att 3 632 personer nekades asyl år 2020, av vilka endast 314 utvisades. Det innebär att 91 procent av de som nekades asyl är kvar i Storbritannien, en ökning från 81 procent är 2019 och 38 procent år 2013.

– Beslutsfattande har kollapsat under de senaste fem åren, förseningar ökar, och även när inrikesministeriet till slut tar beslut, så skickas inte de som inte är flyktingar hem, säger Yvette Cooper, som är Labour-oppositionens skuggminister för inrikesfrågor.

– Istället för att satsa på oanvändbara, oetiska, utpressande, dyra och skadliga gimickar som Rwanda-planen, borde inrikesministern börja göra sitt jobb och få Storbritanniens asylsystem att fungera, fortsätter hon.

Storbritannien har sedan tidigare planerat att skicka illegala migranter till Rwanda, men ett första plan med migranter på väg till det centralafrikanska landet stoppades efter ett beslut i Europadomstolen.

Läs även: SD: Inför anmälningsplikt om illegala migranter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag