A Game of DOS

Gammal teknik för en gammal man. - Montage: Nyheter Idag
  • Onsdag 14 maj 2014 2014-05-14
E-post 0

KULTUR George R. R. Martin är den världskände författaren av bland annat fantasyeposet Sagan om is och eld som ligger till grund för teveserien Game of Thrones. Ett av hans hemliga verktyg är teknik från tidigt 90-tal.

George R. R. Martin var nyligen gäst hos Conan O’Brien och kunde då berätta att han inte behövde oroa sig för att ett datorvirus skulle råka radera det han skrev, för han hade nämligen ”ett hemligt vapen”. Detta vapen var helt enkelt en gammal dator som inte var uppkopplad mot internet, och som använde det nu uråldriga DOS som operativsystem. Han lär också vara den enda nu levande människan som använder ordbehandlingsprogrammet WordStar 4.0.

Men författaren ser fördelar med den enkla tekniken.

– Programmet gör allt jag kräver av en ordbehandlare, och inget annat. Jag hatar moderna system där man skriver en liten bokstav och den ändrar till en stor bokstav. Ville jag ha en stor bokstav skulle jag ha skrivit en stor bokstav. Jag vet hur man använder shift-tangenten, säger han i intervjun.

Stavningskontroll är han inte heller förtjust i, och med den uppsjö av underliga namn han presenterar i sina böcker är det svårt att vara förvånad.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag