Abdirahman försvarade Roberto: Tvingas lämna Unga Feminister – Talar ut om allt i Nyheter Idag

Abdirahman (t.v) tog Roberto (t.h) i försvar och tvingades lämna Unga Feminister. Foto: Privat / Wikimedia Commons / ungafeminister.se
  • Onsdag 15 mar 2017 2017-03-15
E-post

SVERIGE 17-årige Abdirahman Mohammed Ahmed skrev en debattartikel, som SVT Opinion publicerar, där han tar Paolo Robertos bröstskämt i försvar. Istället menar han att det finns viktigare frågor att diskutera. För detta tvingades han lämna sin styrelseplats i Unga Feminister. – Det finns riktiga problem som unga kvinnor och tjejer möter, säger 17-årige Abdirahman till Nyheter Idag.

Han bor i Vaggeryd men kom urpsrungligen från Somalia till Sverige när han var nio år gammal. Nu pluggar han på gymnasiet och vid sidan om brinner han för frågor om jämlikhet varför han bestämde sig att engagera sig i Unga Feminister. Där han blev han invald till styrelsen och kunde fortsatt sitt engagemang om det inte vore för en debattartikel som SVT Opinion publicerar.

I den artikeln försvarar han Paolo Roberto, som nyligen publicerade ett skämt på Instagram om män och kvinnors bröst. Detta blev för mycket för övriga styrelsen varför Abdirahman nu tvingats lämna Unga Feminister. Nyheter Idag har talat med Abdirahman över telefon och han tycker att reaktionen på hans debattartikel är konstig.

– Jag tror det är bättre om man inte ställer sådana där krav, att dra tillbaka vad man tycker. Jag har ens inte nämnt organisationen Unga feminister.

Istället för att göra en stor sak av att Paolo Roberto skämtar på Instagram tycker Abdirahman att det finns viktigare saker att uppmärksamma om man brinner för jämlikhet.

– Det finns riktiga problem som unga kvinnor och tjejer möter. Just nu till exempel får inte våldtäktsmän tillräckliga straff. Det har även ökat med hedersförtryck, vi har allt fler kvinnor som säger att de inte vågar eller kan gå ut om kvällarna. Dessa problem är riktiga problem istället för Paolo Robertos lilla skämt.

I ditt möte med Unga Feminister, diskuterade ni de här sakerna du nämner om våldtäktsmän och hederskultur?

– Nä, dom har inte tagit upp det här. Det är ganska sorgligt att de inte gör det. Jag trodde att det var sådant de engagerade sig emot. Istället var det väldigt mycket, ”first world problems”, alltså i-landsproblem. Det var väldigt mycket sådana där icke-problem som egentligen inte är problem.

Ett exempel han ger på en diskussion inom Unga Feminister, som han tycker var konstig, handlade om ”brun utan sol”. Grön Ungdom föreslog i januari att skatten ska sänkas på manikyr och spraytan, alltså i praktiken ”brun utan sol”.

– Unga Feminister reagerade ganska mycket på det. De menar att det inte är bra för ungdomars psykiska hälsa. Den frågan tyckte inte jag var särskilt viktig, din hälsa drabbas ju inte av det.

Med tiden kom Abdirahman att allt mer fundera på vad det är för ett parti han egentligen hade gått med i. Dels var det ett krav om att undervisning i skolan skulle behöva stryka på foten för HBTQ-frågor, något som redan finns med på skolschemat genom sexualundervisningen. Men även i frågan om Sveriges försvar skiljer han sig från Unga feministers hållning.

– Sen hade de föreslagit att vi skulle vara normkritiska i skolan och det är också… vadå normkritiska? Då föreslog de att man skulle ha mer undervisning i HBTQ-frågor istället för annan undervisning. Det reagerade jag också på.

– Andra grejer jag reagerade på är att Unga Feminister inte vill ha något försvar helt enkelt. Det är en sak som jag helt enkelt står för, man måste ha ett försvar i ett land. Men jag var villig att hålla tyst om de här sakerna, men att de överreagerar på ett skämt var långt över gränsen.

Han berättar att han inte tidigare varit politiskt aktiv innan han gick med i Feministiskt initativ. Nu konstaterar han att Fi inte var riktigt vad han hade hoppats på, men några planer på engagemang i något annat parti har han inte just nu.

På Abdirahmans Facebook har han en omslagsbild på USAs president Donald Trump. Det kan tyckas lite oväntat för en kille som engagerar sig i Unga Feminister, men för Abdirahman är Trump en förebild, säger han.

– Jag har haft den bilden ganska länge faktiskt. Donald Trump är ju folkvald politiker, han lyckades bli av vald av folket i USA. Han stod upp mot etablissemanget och stod på vanliga folkets sida och han vann.

Ser du honom som en förebild?

– Ja, för han fick ju stå ut med en massa skit.

Men har ingen i Unga Feminister reagerat på din omslagsbild?

– De har säkert sett den, men de har inte brytt sig. Jag tror inte de bryr sig om sådana där små grejer. Det är ingen som sagt något.

Nyheter Idag har ringt Hedda Tingskog i styrelsen för Unga Feminister. När vi presenterar oss i telefonen blir hon tyst en stund och avböjer sedan att svara på våra frågor.

– Vi vill inte vara med i en artikel i Nyheter Idag.

Ni vill inte svara på någon fråga alls?

– Nej, säger Hedda Tingskog varpå samtalet avslutas.

På Instagram har Paolo Roberto noterat att Abdirahman tvingas lämna Unga Feminister. ”Ett skämt på Instagram får politiska konsekvenser… Vad hände med Sverige?”, kommenterar Roberto. När Nyheter Idag talade med 17-årige Abdirahman frågade vi om han skulle vilja träffa Roberto.

– Ja, det är inga problem, säger Abdirahman.

Unga Feminister publicerar ett uttalande på sin hemsida med anledning av att Abdirahman tar Paolo Roberto i försvar. Där tar de avstånd från Abdirahman och menar att ”sexistiska skämt är en integrerad del i den systematiska diskrimineringen som leder till att kvinnor inte ges full tillgång till sina mänskliga rättigheter”.

Är Abdirahman en ny folkhjälte?
4114 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag