Abdirahman Mohamed Ahmed (L): Vi borde göra som Schweiz

Foto: Privat
  • Söndag 19 aug 2018 2018-08-19
E-post 499

Var fjärde år får svensken säga sitt i valurnorna. Det är för sällan för i vårt moderna samhälle. Inför istället ett statskick med direkt demokrati, med många folkomröstningar varje år i olika politiska frågor. Det ger högre legitimitet till olika beslut och människor behöver inte rösta med ”sina” partier i alla frågor, skriver Abdirahman Mohamed Ahmed (L).

Det är ungefär lite mindre än en månad tills det att vallokalerna stänger den nionde september 2018.

Vi har under valberedningen hört om den svenska demokratin och om hur partierna är de största demokraterna som finns, och hur de värnar den svenska demokratin. Men hur demokratisk är den svenska demokratin egentligen?

En gång var fjärde år får svenskarna gå till vallokalerna och lägga sin röst på ett parti. Hur demokratiskt är det egentligen? Låt oss vara väldigt tydliga och ärliga. Den modell som den svenska demokratin bygger på är gammal och byggd för de gamla folkrörelserna.

I dagens samhälle så är det sällan att så att alla i ett parti håller med eller står för ett hundra procent av vad ett parti står för. Det var något jag lärde mig från mitt förra parti som uteslöt mig för mitt kompromisslösa försvar av yttrandefriheten och synen jag hade på deras outragekultur.

Läs mer: Abdirahman försvarade Paulo Roberto: Tvingas lämna Unga Feminister – talar ut om allt i Nyheter Idag

Med dessa minnen så vill jag nu göra ett tydligt personligt ställningstagande. Jag vill påkalla behovet av mer direkt demokrati i Sverige. Med direkt demokrati, eller som det också kallas flytande demokrati, så kan medborgarna direkt rösta på olika sakfrågor i folkomröstningar och på så sätt utöva mer inflytande över det som sker i landet och det som sedan lagstiftas av riksdagen och genomförs av regeringen.

Det bästa är att det här systemet redan finns idag.

I Schweiz bland annat. Där har man goda erfarenheter av direkt demokrati, och beslut som fattas får högre legitimitet då medborgarna fått säga sitt. Så låt oss för en gångs skull ena oss om något vi alla borde kunna vara för – mer demokrati.

I dag har vi i huvudsak två block som tävlar om att få tolkningsföreträde i vad det svenska folket vill i olika sakfrågor. Direkt demokrati gör det lättare för medborgare att verkligen säga vad de tycker. Då kan man rösta på ett parti i valet men även rösta mot ”sitt” parti i specifika frågor där man kanske har en annan uppfattning än vad partiet har.

Det borde inte vara så svårt. Såväl liberaler som vänsterpartister borde kunna enas om detta. De enda människor som är emot en flytande demokrati är människor som av någon anledning bär på ett folkförakt och det hoppas jag verkligen att våra kära politiker inte har.

I valrörelsen kallade statminister Stefan Löfven valet 2018 för en folkomröstning om vården. Men under de fyra år han har haft makten så har han inte utlyst en enda äkta folkomröstning om något.

Vi pratar ofta om att främja demokratin här i Sverigee och jag nekar inte till att Sverige har bland världens bästa demokratier. Men låt oss utveckla den demokratin och ge vanligt folk en röst och utvidgat inflytande. Ge oss en flytande och direkt demokrati i Sverige.

Länge leve den svenska demokratin.

Om debattören

Abdirahman Mohamed Ahmed är säljare inom säkerhetsbranschen och är kandidat för Liberalerna till kommunfullmäktige i Vaggeryd.

Han blev rikskänd då han i en debattartikel på SVT Opinion försvarade Paolo Roberto som fått hård kritik från vänsterfeminister för ett inlägg på Instagram. Att han tog Paolo Roberto i försvar föll inte i god jord hos Unga feminister, Feministiskt Initiativs ungdomsförbund. Han blev utesluten.

I en efterföljande tevedebatt mötte han en före detta partikamrat.

Läs mer: 17-årige Abdirahman ägde stort i Opinion Live – Nu tokhyllas han på Twitter

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag