Adolf Hitlers besked efter valsegern i Namibia: ”Jag strävar inte efter världsherravälde”

Till vänster: Adolf Hitler. Till höger: Också Adolf Hitler Foto: Bundesarchiv CC BY 3.0/Namibiska valmyndigheten
  • Fredag 4 dec 2020 2020-12-04
E-post

NAMIBIA 54-årige Adolf Hitler vann regionvalet i Namibia med 85 procent av rösterna. Men till skillnad från sin tyske namne är Adolf inte nazist och har inte några planer på världsherravälde. – Den mannen (tysk-Hitler) ville få hela världen att underkasta sig honom. Jag har ingenting med något av det där att göra, säger Hitler lugnande till Bild.

Adolf Hitler (85 procent), som representerar landets regerande Swapo-parti, besegrade komfortabelt sin motståndare Mumbala Abner (15 procent) från IPC-partiet i regionsvalet den 25 november i regionen Ompundja. En stor framgång för Swapopartiet, som backade kraftigt i andra delar av landet.

Namibia är en tidigare tysk koloni och många invånare har tyska för- och/eller efternamn. Det finns också en tysktalande minoritet. Det är också förklaringen till hur Adolf Hitler Uunona – hans hela namn – blivit namngiven.

– Det var min far som namngav mig efter den här mannen (tyske diktatorn Adolf Hitler). Han förstod förmodligen inte vad Adolf Hitler stod för, säger Adolf Hitler Uunona i en intervju med tyska Bild.

När han växte upp var namnet inget som han någonsin reagerade över.

– Det var ett fullständigt normalt namn för mig som barn. Det var inte förrän jag växte upp som jag insåg: Den mannen (tysk-Hitler) ville få hela världen att underkasta sig honom. Jag har ingenting med något av det där att göra, säger Hitler Uunona.

Han får frågan hur det är att vara politiker och heta Adolf Hitler.

– Bara för att jag heter som jag gör betyder inte att jag vill få Oshana (regionen där Ompundja ligger) att underkasta sig mig, säger Hitler.

– Jag strävar inte efter världsherravälde, säger han och skrattar.

Adolf Hitler Uunonas parti Swapo beskrivs som ett vänster-centerpolitiskt parti med inslag av vitt skilda ideologier som nyliberalism, socialdemokrati och nationalism. Swapo har haft makten sedan Namibias självständighet 1990.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag