Advokat som trycktes ned i marken av polis utesluts ur advokatsamfundet

Foto: Patrik Svedberg
  • Torsdag 2 feb 2023 2023-02-02
E-post

Advokaten Gabriel Barsoum utesluts ur advokatförbundet på grund av att han lämnat in felaktiga uppgifter till domstolarna och fått ut för mycket pengar. I mars förrförra året uppmärksammades Barsoum efter att han tryckts ned på marken av polis under ett ingripande.

I mars 2021 stoppade polisen en bil vid en bensinmack i Botkyrka. Det var vid samma bensinmack som 12-åriga Adriana sköts ihjäl året innan, och de ingripande poliserna bedömde att bilen kunde kopplas till grov brottslighet.

Läs även: Uppgifter: Man gripen för mordet på Adriana, 12

En av bilens passagerare var advokaten Gabriel Barsoum. Han vägrade emellertid uppge sitt namn och legitimera sig, och vägrade ta upp sina händer ur jackfickorna på polisens uppmaning, vilket ledde till att han lades ned på marken.

– Att advokaten hade händerna i fickorna fick poliserna att tro att han hade något att dölja, sade Mats Ericsson, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, till SVT.

Det visade sig emellertid att Barsoum inte hade någonting i sina fickor. Händelsen fångades på film och fick stor uppmärksamhet i medier. Barsoum själv menade att han vägrade legitimera sig som ”ett experiment”.

– För mig var det ett experiment för att kolla vad blir följden av att jag inte legitimerar mig när polisen vill det, och när de inte egentligen har lagligt stöd för det, sade han till SVT.

– Jag tror att det här handlar om fördomar. Tittar man på mitt utseende och hur jag var klädd den aktuella dagen så ser man att jag är en vanlig medborgare från förorten, vilket jag också är.

Åklagarmyndigheten beslutade emellertid för att inte inleda någon förundersökning om tjänstefel.

– Jag säger inte att polisens arbete är perfekt men vårt arbete är mer formellt – har det begått ett brott eller inte. Jag har svårt att se att en domstol skulle döma för ett brott, sade Mats Ericsson till SVT.

Gabriel Barsoum sade till SVT att han var ”förvånad över beslutet”.

– Åklagaren har lyssnat på poliserna och sedan fattat ett besluta att lägga ner förundersökningen. De har inte hört min version, andra vittnen, tagit del av övervakningsfilmer från platsen eller begärt att få ta del av hela min film, sade han till SVT.

Läs även: Advokat vägrade visa leg – anklagar poliser för rasism

Nu meddelar Sveriges advokatsamfund att Barsoum utesluts. Skälen som anges är att Barsoum lämnat in felaktiga uppgifter till domstolarna och fått ut för mycket pengar, något Aftonbladet avslöjade i september förra året.

Barsoum vägrade svara på Aftonbladets frågor i samband med avslöjandet, och började istället ställa motfrågor till Aftonbladets reporter.

– Du svarar inte på frågan och då finns det ingen anledning för mig att svara på dina frågor. För det verkar som att ni skriver väldigt mycket om något som ni vet väldigt lite om, sade Barsoum och avslutade telefonsamtalet.

Barsoum har bland annat arbetat som försvarare under det stora målet mot personer ur Vårby-nätverket, som kunde dömas tack vara chattar från den krypterade plattformen EncroChat.

Advokatsamfundet skriver att Barsoum ”bedömts inte leva upp till det särskilda ansvar som advokater har. I stället har verksamheten kommit att allvarligt äventyra advokatens kärnvärden, särskilt vad avser rutinerna för ersättningskrav i rollen som offentlig försvarare, liksom omsorgsplikten och skyldigheterna som en advokat har gentemot klienter och domstolar.”

Uteslutningen innebär att Barsoum inte längre får titulera sig själv advokat.

Förra året fakturerade Barsoum domstolarna nära 6,4 miljoner kronor, vilket placerade honom på en 11:e plats på listan över de offentliga försvarare som tjänat mest.

Nyheter Idag söker Gabriel Barsoum för en kommentar.

Läs även: Här är de offentliga försvararna som tjänade mest – Thomas Bodström på femte plats

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag