Afa-hot mot nazists tonårsdotter kan ha utlöst serie av bombdåd i Göteborg

Foto: Polisen
Foto: Polisen
  • Måndag 10 jul 2017 2017-07-10
E-post 228

GÖTEBORG Tre män som varit aktiva i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), varav en som lokal ledare för rörelsen, dömdes i fredags till mångåriga fängelsestraff för tre bombdåd i Göteborgsområdet i vintras. En anställd lokalvårdare på ett asylboende skadades allvarligt i ett av dåden.

Den första bomben briserade utanför Syndikalistiskt forums lokaler i Göteborg den 11 november förra året. Den andra bomben utanför Hotell formula 1 den 5 januari i år, ett hotell i Västra Frölunda som används som asylboende. En lokalvårdare skadades allvarligt i det dådet. Den tredje bomben påträffades odetonerad vid Lilleby camping i Torslanda den 25 januari. Även campingen används som asylboende.

En 23-årig lokal NMR-ledare i Västsverige pekas ut som en central figur för dåden och dömdes av tingsrätten till åtta år och sex månaders fängelse för allmänfarlig ödeläggelse, försök till allmänfarlig ödeläggelse och vapenbrott. Domstolen konstaterar att det främst är han som köpt in utrustning till, tillverkat samt placerat ut de tre bomberna. Mannen har ett gediget belastnings­register och är bland annat dömd för rån, narkotikabrott, dopningsbrott, grov stöld och rattfylleri.

En 50-årig fyrbarnspappa, även han medlem i NMR, dömdes till fem års fängelse för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse samt medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse. Domstolen anser det bevisat att det är han som försett 23-åringen med dynamit och annan utrustning till dåden eftersom han både haft kunskap om och tillgång till det på grund av sitt arbete.

En 20-årig man dömdes till ett år och sex månaders fängelse för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot knivlagen. Hans roll i dåden begränsar sig till den bomb som placerades ut vid Lilleby camping.

Alla tre männen har lärt känna varandra via NMR.

Tonårsdotter hotades av Afa
I domen mot de tre männen nöjer sig tingsrätten med att konstatera att de tre dåden är ”politiskt motiverade”. Men av förundersöknings­protokollet framgår att 50-åringens yngsta dotter, en tonårstjej som även hon engagerat sig i NMR, vid flera tillfällen hotats av Antifascistisk aktion (Afa).

Bland annat satte den vänsterextrema grupperingen förra sommaren upp lappar på den unga kvinnans skola med bild på henne samt hennes namn, adress och personnummer. Samma uppgifter har även publicerats på organisationens webbsida och lagts i brevlådor i området där de bor. Syftet har varit att skrämma upp dottern. Skolan gjorde flera polisanmälningar med anledning av hoten.

Polisens utredare misstänkte tidigt en koppling mellan det första bombdådet mot syndikalisterna och hoten mot tonårsdottern. 50-åringen ska nämligen ha införskaffat dynamiten i samma veva som dottern hotades. En hel del utredningsarbete har gått åt till att kartlägga SMS-trafik mellan olika NMR-medlemmar, tonårsdottern och hennes pappa med anledning av hoten. Av polisförhör framgår dessutom att NMR betraktar syndikalisterna som en del av extremvänstern där Afa ingår.

I förhör vägrade emellertid pappan att svara på alla frågor som handlade om hans dotter. Han nekade dessutom till att ha försett 23-åringen med dynamit och hävdade att han blivit bestulen på den.

Tränade i Ryssland
I slutet av augusti förra året åkte 23-åringen tillsammans med 20-åringen till S:t Petersburg i Ryssland för att delta i det militära träningslägret Partizan. Där fick de lära sig att hantera automatvapen av typen kalasjnikov, pistoler av typen makarov, hur man lägger tryckförband och militära förflyttningar som stormning och repellering.

Enligt Säkerhetspolisens utredning är utbildningen en vecka lång och deltagarna tränar tolv timmar om dagen i övergivna byggnader utanför den ryska staden. Hundratals uppges ha genomgått utbildningen för att därefter åka till Ukraina som frivilligsoldater.

När 23-åringen kom hem igen frågade han sin arbetsgivare om denne under sin militär­tjänstgöring i Storbritannien fick lära sig hur man tillverkar hemgjorda bomber. Säpo tror att männen ville lära sig hur man tillverkar bomber under sin resa till Ryssland.

NMR-ledningen ”patetisk”
Av polisutredningen framgår dessutom att 23-åringen och 20-åringen hyser missnöje med NMR:s ledning. Anledningen är att nazistgruppen säger sig ta avstånd från våld och tillrättavisar medlemmar som inte anses uppföra sig. 23-åringen vill ha tillbaka rörelsens tidigare ledare Klas Lund som ledare för NMR. Lund är bland annat dömd för dråp, bankrån och misshandel.

I en Skype­konversation från 8 november förra året kommenterar de två männen ett inslag i ”Radio Nordfront”, en Youtubekanal som drivs av NMR.

”Låt oss hoppas allt går fridfullt och demokratiskt till vid den framtida uppgörelsen”, citerar 23-åringen och lägger till ett ”Va i helvete”.

”Vidrigt”, svarar 20-åringen och fortsätter: ”Blev så jävla förbannad på Radio Nordfronts senaste”.

Båda två är starkt upprörda över att NMR-ledningen inte vill göra revolution med våld.

Tre dagar senare exploderar bomben utanför Syndikalistiskt forum på Norra Husargatan.

I en Skypekonversation i slutet av december tycker 20-åringen att det är ”Så jävla löjligt” att NMR-aktivister som delar ut flygblad och hamnar i fysiska konfrontationer med meningsmotståndare tillrättavisas. ”Patetiskt”, svarar 23-åringen.

Två veckor senare smäller det igen, denna gång vid ett asylboende.

Oenig domstol
Domstolen var oenig när domen föll och rättens ordförande rådmannen Roy Johansson skrev i en skiljaktig mening att 23-åringen och 50-åringen borde frias helt och hållet för bombdådet mot asylboendet Hotell formula 1. Han anser helt enkelt inte att bevisen mot dem är tillräckligt starka för fällande dom.

Johansson tycker därmed att straffet för 23-åringen bör sänkas till fem år och sex månaders fängelse och för 50-åringen till två års fängelse.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag