AfD: ”Vi kommer jaga bort Angela Merkel och ta tillbaka vårt land”

  • Söndag 24 sep 2017 2017-09-24
E-post

BERLIN Med åtminstone 13 procent av rösterna, enligt en vallokalsundersökning, väntas det högerpopulistiska Alternative für deutschland att komma in i förbundsdagen – Tysklands motsvarighet till riksdagen. Med det stödet väntas AfD bli Tysklands tredje största parti. Samtidigt backar Angela Merkels CDU jämfört med resultatet i förra valet.

För första gången gången ser det ut som att det högerpopulistiska Alternative für deutschland, AfD, tar sig över spärren om fem procent till den tyska förbundsdagen. Och det med bred marginal. Enligt en vallokalsundersökning väntas AfD nå runt 13 procent av rösterna och blir därmed, om resultatet står sig, det tredje största partiet i Tyskland. Och på partiets valvaka är stämningen på topp, samtidigt som en känga riktas åt Angela Merkel.

– Vi kommer jaga bort dom. Vi kommer jaga bort Merkel, eller vem det nu än må vara och vi kommer ta tillbaka vårt land, säger en av partiets grundare Alexander Gauland.

För regeringspartiet CDU ser det inte lika roligt ut. Även om partiet fortsatt väntas bli störst med 32,5 procent är resultatet betydligt lägre än vid förra valet då Merkels parti fick 41,5 procent av rösterna. Istället är det alltså AfD som är de stora vinnarna och framgångarna förklaras främst med ett stort missnöje med Tysklands invandringspolitik, en fråga där AfD profilerat sig starkt.

– Vi måste hitta svaret på frågan: vart är vi på väg med islamiseringen? Från vår sida är det tydligt. Vi är för religionsfrihet, men vi måste skydda vår kultur från islamisering, säger Beatrix von Storch, EU-parlamentariker för AfD.

De tyska socialdemokraterna ser även de ut att backa jämfört med förra valet då de fick 25,7 procent. I detta valet väntas resultatet bli runt 20 procent, vilket stärker den trend i Europa där de socialdemokratiska partierna backar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag