Afghanen som mördade Helga, 89, får straffrabatt – var under 21

Foto: Polisen
  • Tisdag 12 jun 2018 2018-06-12
E-post 10896

NORSJÖ Tidningen Norran rapporterar att hovrätten har fastställt domen mot den invandrare som mördade 89-åriga Helga i ett soprum i Norsjö.

Tingsrätten dömde den 21-årige afghanen Amir Amiri till 14 års fängelse och utvisning för mordet på Helga. Nu har hovrätten fastställt domen.

Som Nyheter Idag tidigare rapporterat var det den 14 oktober förra året som Amir Amiri dödade 89-åriga Helga i ett soprum. Obduktionen visar att hon dog av förblödning efter att ett vasst föremål punkterat hennes lungor och stora kroppspulsådern. Motivet ska ha varit att afghanen behövde pengar.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom och därmed också att Amiri får straffrabatt då han var under 21 när brottet begicks.

– Brottsplatsen, det utdragna händelseförloppet och den hänsynslöshet som mannen visat i sin omfattande våldsutövning mot den (äldre) kvinnan utgör försvårande omständigheter som påverkar fängelsestraffets längd. Hovrätten delar därför tingsrättens uppfattning om att straffvärdet för en vuxen person ligger på 16 års fängelse. Eftersom gärningen begicks strax innan mannen hade fyllt 21 år ska hans ungdom beaktas och 14 års fängelse är det längsta straffet som kan dömas ut, säger hovrättslagman Susanne Lundgren Jonasson enligt Norran.

Amiri döms också för olovlig körning, rattfylleri och två fall av ringa narkotikabrott.

Läs även: Iranier med utvisningsbeslut stampade ihjäl Eva, 60 – döms till utvisning igen

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag