Afghaner med utvisningsbeslut kan släppas fria – på grund av corona

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 19 mar 2020 2020-03-19
E-post 9627

SVERIGE/AFGHANISTAN Afghanska myndigheter har meddelat att de inte längre tar emot landsmän som har utvisats eller avvisats från Sverige. Detta på grund av coronaviruset.

På sin hemsida skriver polisen att Afghanistans beslut har att göra med coronavirusets påverkan på världsläget. Inställda flygningar, gränskontroller och karantänregler gör det också svårare att kunna genomföra avvisningar och utvisningar.

Polisen skriver att man har en pågående dialog med afghanska myndigheter. Beslutet kan dock innebära att de afghaner som sitter i förvar i Sverige i väntan på att skickas ut kan släppas på fri fot.

Polisen ska ”ompröva om det fortfarande finns stöd i lagstiftningen för att hålla återvändare i förvar”. Efter en individuell prövning kan vissa ”klienter” komma att släppas, skriver polisen.

I en tidigare intervju för Nyheter Idag sade gränspolischefen Patrik Engström att man inte kan hålla en utlänning i förvar om det inte finns möjlighet att genomföra en verkställighet. Då släpps personen på fri fot.

Nyheter Idag har frågat Polisen om hur många förvarstagna afghaner som kan komma att släppas fria, och hur många av dem som gäller brottsutvisningar, men vi får svaret att det inte finns några uppdaterade siffror att lämna ut.

Läs även: Regeringen inför inreseförbud: ”Rätten till asyl påverkas inte”

Läs även: Socialdemokrat missnöjd med Nyheter Idag-rapportering om coronasmittan

Fakta Avvisning och utvisning

Både avvisning och utvisning innebär att personen måste lämna Sverige. Skillnaden är att avvisningsbeslut tas inom tre månader från att utlänningen kommit till Sverige, och sker ofta i samband med gränskontroll eller inre utlänningskontroll. Efter tre månader fattas beslut om utvisning. Förvar används i huvudsak för att se till att en utlänning som ska skickas ut är tillgänglig när beslutet ska verkställas.

Källa: Polisen

Stöd Nyheter Idag

I dag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag