Afghaner sittdemonstrerar: Kräver utvisningsstopp

Faksimil Twitter.
  • Måndag 7 aug 2017 2017-08-07
E-post 3088

STOCKHOLM Ett hundratal asylsökande och demonstranter har satt sig på mynttorget för att protestera mot svensk migrationspolitik. – Vi vill att Mikael Ribbenvik, generaldirektör för migrationsverket, ska komma hit till mynttorget för att lyssna på ungdomarna och sen måste han stoppa alla utvisningarna till Afghanistan, säger demonstranten Fatima.

Ett hundratal asylsökande personer sitter sedan ett dygn tillbaka på mynttorget i Stockholm och demonstrerar. De asylsökande kräver att migrationsverket stoppar avvisningarna till Afghanistan. Det rapporterar Sveriges Radio.

På platsen har sittdemonstranterna ställt upp ett plakat.

”If you believe I have the right to a life come sit with me”, står det på plakatet. Demonstranterna uppmanar alla, som anser att demonstranterna har ett rätt till liv, att sätta sig på torget med dem.

Fatima, en av demonstranterna, uppger för Sveriges Radio att de skickat ett öppet brev till migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Det öppna brevet är publicerat på organisationen Ung i Sveriges hemsida. 

– Vi vill att Mikael Ribbenvik, generaldirektör för migrationsverket, ska komma hit till mynttorget för att lyssna på ungdomarna och sen måste han stoppa alla utvisningarna till Afghanistan, säger Fatima.

Enligt Fatima är en utvisning till Afghanistan att likställa med en utvisning till döden och till ett land som inte kan beskrivas som något annat än ett helvete.

Generaldirektör Ribbenvik har i skrivande stund, 2017-08-07 09:43, inte besökt de sittande demonstranterna.

Under natten till idag skickades de yngre demonstranterna hem av de äldre demonstranterna. Fatima berättar varför.

– För ingen tog ansvar för oss. För att vi inte haft några poliser bredvid. För det var risk att några grupper skulle komma och göra oss illa och sånt. På grund av det tänkte vi att vi ska skicka hem de som är yngre och särskilt tjejerna. Vi har skickat hem tjejerna klockan elva på kvällen. Ingen tog ansvar för oss, det var kanske en eller två vuxna som var bredvid oss igår kväll och de var också helt frivilliga. Vi var jätterädda igår kväll och vi kunde inte sova så bra för det var mycket farligt för oss, men ingen tog ansvar för oss.

Journalisten från Sveriges radio frågar om alla på plats är runt 17 år varpå Fatima instämmer, alla är runt 17 år med undantag för dem som är 13 och 14 år.

Fatima uppger att de kommer sitta kvar på mynttorget tills dess att migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kommer dit.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag