Afghanpar häktade – misstänks ha planerat terrorattentat

Foto: Säkerhetspolisen
  • Onsdag 7 apr 2021 2021-04-07
E-post 2819

SVERIGE Två afghanska medborgare, en man och en kvinna, sitter häktade misstänkta för stämpling till terroristbrott. Enligt åklagaren har de haft planer på ett terrorattentat i Stockholmsområdet.

På måndagen meddelade Säpo att två personer häktats misstänkta på sannolika skäl för stämpling – en form av förberedelse – till terroristbrott. Duon greps på förmiddagen i fredags under en Säpo-insats i Stockholmsregionen efter att de anhållits i sin frånvaro sent på torsdagskvällen.

Dagens Nyheter rapporterar att det handlar om ett sambopar i 30-årsåldern – en man och en kvinna med afghanskt medborgarskap som är skrivna i en kommun norr om Stockholm.

Per Lindqvist, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, uppger att paret började planera ett terroristbrott den 2 januari. Brottet skulle äga rum någonstans i Stockholms län. Före gripandet hade man haft spaning på paret under en längre tid. I och med gripandet ska terrorhotet vara avvärjt och det finns inga andra misstänkta.

DN skriver att de misstänkta förnekar brott enligt sina respektive försvarare. Uppgifter till tidningen gör gällande att mannen och kvinnan inte varit misstänkta för någon brottslighet i Sverige tidigare.

Läs även: Säpo om det iranska hotet: Man använder mellanhänder

Läs även: Säpo: Skattepengar går till terrorism

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag