Afghansk toppolitiker fick bidrag i Sverige – anklagas för att ha flytt med afghanska statskassan

Fazal Mahmood Fazli och ex-president Ashraf Ghani. Bild: Faksimil Facebook/Mueller /MSC/CC BY 3.0
  • Fredag 20 aug 2021 2021-08-20
E-post 1919

Fazal Mahmood Fazli var folkbokförd i Sverige och fick ut svensk föräldrapenning samtidigt som han ingick i den afghanska regeringen. Nu anklagas Fazli för att tillsammans med Afghanistans ex-president Ashraf Ghani ha stulit 169 miljoner dollar från den afghanska statskassan.

Den afghanska ambassaden i Tadjikistan begär att Interpol ska gripa Afghanistans tidigare president Ashraf Ghani, rapporterar den afghanska nyhetstjänsten Tolo News.

Man begär också att Hamdallah Mohib och Fazal Mahmood Fazli ska gripas, och trion anklagas för att ha stulit från den afghanska statskassan när de flydde landet, vilket Fria Tider var först med att rapportera.

Läs även: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Fazal Mahmood Fazli var rådgivare till president Ghani och chef för den afghanska presidentadministrationen, men är också svensk medborgare.

I september 2020 anmäldes Fazli till UD och Skatteverket, då han fortfarande var folkbokförd i Sverige trots att han ingick i Afghanistans regering.

– Det har kommit in en anmälan om ett bosättningsärende, sade Ingela Larsson på Skatteverket till Aftonbladet.

Fazli blev den afghanske presidentens rådgivare i juni 2018, men fick i november samma år svensk föräldrapenning.

Han flyttade till Sverige 2009 och var folkbokförd i en villa söder om Stockholm tillsammans med fem andra personer samtidigt som han var den afghanska presidentens rådgivare.

Enligt ryska ambassaden i Kabul flydde trion med så mycket pengar att allt inte fick plats i helikoptern, så att sedlar dumpades på flygplatsen, vilket Russia Today har rapporterat.

Enligt den afghanska ambassadören i Tadjikistan ska trion ha fått med sig 169 miljoner dollar ut ur landet. Ex-president Ghani har flytt till Dubai, och säger enligt BBC att anklagelserna om att han stulit pengar är ”grundlösa” och ”lögner”.

Läs även: Familj åkte på semester till Afghanistan – sitter fast i Kabul: ”Känner oss ganska övergivna”

Läs även: Biden innan Kabuls fall: ”Talibanerna är inte den nordvietnamesiska armén”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag