Aftonbladet-krönikören Linnéa Claeson i blåsväder – utpekad som plagiatör

https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Foto: Viktor Gårdsäter/Creative Commons CC BY 3.0 Linnea Claesson
  • Måndag 19 mar 2018 2018-03-19
E-post 597

Linnéa Claeson har blivit påkommen med att plagiera text för en krönika. Det berättar Sveriges Radios Medierna.

PLUS: Här är Oksanen-mejlen som Nyheter Idag begärde ut från Utrikesdepartementet

Det är i en krönika med titeln ”Så tystar nationalismen kvinnorörelsen” i Aftonbladet som Medierna har hittat textstycken som stämmer överens med en rapport från organisationen Kvinna till Kvinna. Linnéa Claeson är ambassadör för organisationen, en information som krönikan nu är uppdaterad med.

I programmet medverkar frilansjournalisten och författaren Kolbjörn Guwallius.

– Jag tittade på texterna sida vid sida och såg att det fanns stora likheter. Sedan körde jag dem i ett textverktyg för textjämförelse och då visade det sig att stora delar av kolumnen är tagna mer eller mindra rakt upp och ner från rapporten. Ibland är några ord ändrade och ibland är några egna grejer inskjutna, säger Guwallius.

Krönikan hänvisar i stora delar till rapporten och i Medierna konstateras att två meningar är identiska.

Den som publicerar är ytterst ansvarig, säger Kolbjörn Guwallius till Medierna. Lena Mellin, ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet försvarar publiceringen.

– Hon hänvisar ju fyra gånger till den här rapporten. Det är väldigt svårt att tro att det här inte är något hon refererar, säger Lena Mellin till Medierna.

Mellin medger däremot att uppgiften om att Claeson är ambassadör för Kvinna till Kvinna borde ha framgått.

Det är inte första gången Linnéa Claeson åker dit på plagiat i Aftonbladet. I december uppmärksammade Henrik Johansson, krönikör på dt.se och medarbetare på interasistmen.se, att Claeson plagierat en dikt till en krönika i Aftonbladet.

Tror du att det är vanligt med plagiat?
2277 röster (se resultat)

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag