Aftonbladet rasar mot SD:s bidragskrav: ”Myten om de tärande invandrarna”

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 28 apr 2021 2021-04-28
E-post 1392

SVERIGE Aftonbladets ledarskribent Lina Stenberg reagerar starkt på SD:s förslag om slopade bidrag för icke-medborgare. Enligt Stenberg handlar det om invandringshat. Expressens ledarsida ger däremot SD halvt rätt.

Sverigedemokraterna anser att vissa bidrag enbart bör tillkomma medborgare i Sverige och andra EU-länder. Till exempel vill man att invandrare som bara bor i Sverige inte ska få barn- eller bostadsbidrag. På så sätt hoppas man spara in några miljarder skattekronor och minska invandringen.

Läs mer: SD: Slopade bidrag till icke-medborgare kan spara miljarder

På onsdagen skriver Lina Stenberg på Aftonbladets ledarredaktion om förslaget, som hon finner ”minst sagt stötande”.

”Det viktigaste verkar vara att återigen gnugga in myten om de tärande invandrarna som bara kommer hit för att leva på bidrag”, skriver Stenberg som menar att förslaget skulle leda till ”ett ännu mer uppdelat samhälle och en ännu djupare misär”.

Stenberg tror också att SD har en god chans att få igenom sitt förslag i en förhandling med KD och M, som kan komma att bilda regering efter valet. ”Normaliseringen av SD:s invandringhat [sic!] behöver stoppas”, avslutar Stenberg.

Lena Mellin, politisk kommentator på samma tidning, menar att SD vill ge sken av att det svenska bidragssystemet är mer generöst än det är.

”Sverigedemokraternas nya förslag kommer att öka kostnaderna för kommunerna genom att fler kommer att tvingas söka sig till soc”, skriver Mellin.

”Dessutom är det obehagligt eftersom de tydligt vill dela upp människor i ett A- och B-lag. Har det lett till något gott någonstans i världen under någon gång i världshistorien?”

Läs även: ABF svarar om sparkade SD-röstaren: ”Inte första gången”

På Expressens ledarsida ger man däremot SD delvis rätt. ”Sverige behöver bli mindre attraktivt som destination för asylsökande och ekonomiska migranter. Då kan inte välfärden vara så lättillgänglig som i dag, ofta kopplad till folkbokföringen”, skriver man i en osignerad ledare.

Man menar också att det är viktigt att bekämpa välfärdsfusk och öka drivkrafterna till att skaffa jobb.

Expressen tycker dock att det är fel att koppla rätten till bidrag till just medborgarskap. Man menar att en person kan komma till Sverige och jobba och betala skatt utan att vilja bli medborgare.

”En betydligt bättre väg framåt är att koppla välfärdsförmåner till sådant som arbete, vistelsetid i landet och/eller permanent uppehållstillstånd”, skriver Expressen.

Läs även: Volvo: Simas kritik inte unik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag